Ceny benzínu a nafty v Česku klesají. Oproti loňsku jsou výrazně levnější

Ceny pohonných hmot klesají už zhruba měsíc. Benzín za týden zlevnil o 31 haléřů na průměrných 37,70 koruny za litr, nafta dokonce o 47 haléřů na rovných 36 korun za litr.

"Za aktuálním poklesem ceny stojí zejména vývoj ekonomiky v Číně, protože se ukazuje, že čínská ekonomika oslabuje. Proti tomu sice jde informace, že v USA to je naopak, ale ten čínský vliv je silnější a zároveň nám mírně posílila koruna vůči americkému dolaru," uvedl předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček.

Nejlevnější benzín nyní tankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 37,30 koruny. Nafta je nejlevnější na Zlínsku, litr tam prodávají průměrně za 35,35 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí tradičně čerpací stanice v Praze.

[chooze:article;value:569617]

​"V těch větších městech je to spíš o té kupní síle, ve větším městě jsou lidi schopni a ochotni platit vyšší ceny než na venkově. Na dálnici tankuje řidič, protože musí, v tu chvíle je jasné, že mu můžeme prodávat dráž," popsal Indráček.

V meziročním srovnání je nyní benzín zhruba o 1,70 koruny na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili asi o 1,20 koruny na litru víc

Pohonné hmoty v létě zdražily. Vzrostla spotřeba a s ní i cena, řekl odborník (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.