V lékárnách chybí léky, které nelze nahradit. Dostupné budou až na podzim

Současné teplé počasí je pro organizmus zatěžkávací zkouškou, lidé řadu neduhů, kterým trpí, snáší v horkých dnech mnohem hůř. Navíc se může stát, že lék na jejich nemoc v lékárně zrovna chybí.

Mezi takové patří Zinnat v baleni 125MG/5ML POR GRA SUS 50ML, jehož dodávky jsou podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) přerušeny do 30. září. "Lék není nahraditelný," uvádí ve svém přehledu nedostupných léků web SÚKL s tím, že za výpadek mohou výrobní důvody. Zinnat se používá k léčbě infekce horních a dolních cest dýchacích, močového a pohlavního ústrojí, kůže a měkkých tkání a také při onemocnění lymeskou boreliózou. Určený je pro pacienty starší tří let. 

[chooze:article;value:569182]

​Obtížně se bude v současné době v lékárnách shánět také přípravek Aclasta, balení 5MG INF SOL 1X100ML. Předpokládaný termín obnovení jeho dodávek je v polovině září. Tento lék je podle ústavu obtížně nahraditelný. Určený je k léčbě pacientů s osteoporózou, kteří mají zvýšené riziko zlomenin kostí.

Z výrobních důvodů může být dočasně nedostupný rovněž Ketof v balení 1MG/5ML SIR 100ML, plně se na trh vrátí 15. listopadu. "Lék je obtížně nahraditelný až nenahraditelný," upřesnil Státní ústav pro kontrolu léčiv. Upozornil zároveň, že Ketotifen AL je možné použít u dětí až od tří let. Tento léčivý přípravek je určený lidem trpícím alergickou rýmou a alergickými kožními reakcemi.

Zákazníci se mohou potýkat také s nedostupností léku Fucidin H, balení 20MG/G+10MG/G CRM 15G, který se nahrazuje jen obtížně. Fucidin se používá při hnisavých zánětech kůže, obnovení dodávek se předpokládá k 1. říjnu.   

Také lék Orencia, balení 125MG INJ SOL ISP 4X1ML II, který je "obtížně nahraditelný až nenahraditelný", může mít výpadek do konce prázdnin, a to z distribučních důvodů. Určen je pro pacienty s revmatickou artritidou

Léky na předpis online: Vyvolává to zmatky a přijdeme o práci, vadí lékárníkům (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.