Unikly tajné spisy. Odhalily přípravy Rusů na válku s NATO, jeden z cílů je u Česka

Rusko před vypuknutím války na Ukrajině připravovalo své námořníky na jaderné údery hluboko v evropském území. Vychází to z tajných dokumentů, které získal list Financial Times. Rusko by tak v případě války s NATO neútočilo jen v blízkosti fronty, ale na cíle napříč zeměmi Severoatlantické aliance.

Mapy v uniklé prezentaci pro důstojníky obsahují celkem 32 konkrétních cílů na území starého kontinentu od Estonska přes sever Francie až po západní pobřeží Velké Británie, další pak byly v Bulharsku či Rumunsku. Jeden z cílů v Německu se pak nacházel jen několik kilometrů od českých hranic.

Podle odborníků jde ale spíš jen o příklady. "Tento vzorek byl malou částí stovek, ne-li tisíců cílů po celé Evropě," řekl webu Business Insider bývalý činitel NATO a nyní člen amerického think tanku Stimsonovo centrum William Alberque.

[chooze:article;value:569207]

Dokumenty pocházejí z let 2008 až 2014 a do rukou novinářů se dostaly ze západních zdrojů. Byl mezi nimi také dokument, který odhaloval ruské plány na rychlé nasazení taktických jaderných zbraní například v případě zničení tří velkých ruských lodí nebo vpádu na ruské území.

Podle bezpečnostních expertů tyto uniklé informace představují vhled do strategického myšlení Rusů. Podle odborníka na kontrolu zbrojení Jeffreyho Lewise z Middlebury Institute of International Studies vidí Rusové jaderné zbraně jako prostředek, jehož správným a poměrně brzkým použitím je možné vyhrát válku. "Jejich pojetí války je totální válka," nechal se slyšet.

Generál Šedivý: Vpád Ukrajinců do Ruska je riskantní. Hrozí, že bude hodně obětí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.