Rusové vyhlásili nouzový stav. Situace je mimořádně obtížná, přiznaly úřady

Západoruská Belgorodská oblast vyhlásila nouzovou situaci na regionální úrovni. Následuje tak sousední Kurskou oblast, která totéž ohlásila už 7. srpna. Podle agentury TASS to oznámil gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Situace v naší Belgorodské oblasti je nadále mimořádně obtížná a napjatá kvůli ostřelování ukrajinskými ozbrojenými silami," uvedl Gladkov. Opatření podle něj pomůže ochránit obyvatelstvo.

[chooze:article;value:569202]

​Gladkov by chtěl, aby vláda vyhlásila také nouzovou situaci federálního charakteru. To by oblasti umožnilo čerpat prostředky z federálních zdrojů. Kurská oblast tento status získala 9. srpna.

Ukrajinská ofenzíva

Operace ukrajinské armády v Kurské oblasti začala 6. srpna. Cílem celé akce je podle expertů odlákat některé ruské vojáky z ukrajinských oblastí, což se zřejmě daří. Rusové už totiž podle mluvčího ukrajinské armády Dmytra Lichovyje stahují část vojáků ze Záporožské a Chersonské oblasti.

Rusko ale nadále na Ukrajině útočí a momentálně se soustředí na Pokrovsk a další města v Doněcké oblasti, řekl mluvčí deníku Politico

Rusko už muselo několik oblastí evakuovat. Podívejte se, jak to tam vypadá (12/8/24):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.