Reportérka Vodvářková: Trump byl po útoku hrdina. Získal tím obrovskou moc

Atentát na Donalda Trumpa zastihl Kateřinu Vodvářkovou v době, kdy se chystala na sjezd republikánů do Millwaukee. "Já jsem ani nevěděla, jestli stihneme na místo atentátu dojet a druhý den se včas vrátit. Ale jak se objevovaly zprávy o tom, že ho tam skutečně ten střelec zasáhl a že byli zasažení lidé v publiku, tak jsem se v tu chvíli rozhodla, že tam musíme okamžitě vyrazit," řekla.

Nejdůležitější podle ní bylo zachytit atmosféru na místě a pobavit se s lidmi, kteří u toho byli. "Oni často i vyhledávají, mám pocit, mediální pozornost. Spousta lidí se tam přišla druhý den podívat. Chtěli se prostě s těmi médii pobavit, chtěli jim říct, co se tam dělo," upřesnila.

[chooze:article;value:567819]

Po neúspěšném atentátu akcie Donalda Trumpa v očích voličů stouply. "I média inklinující k Demokratické straně říkala, že Donald Trump v tuhle chvíli má takovou moc a získal obrovskou mediální pozornost s puncem hrdiny. To byl okamžik, kdy si všichni mysleli, že Joe Biden už to může rovnou zabalit," uvedla Vodvářková.

Joe Biden nakonec doopravdy odstoupil, což situaci otočilo. "Těch prvních pár hodin po tom, co se ta zpráva objevila, jsme se zase hnedka začali bavit s lidmi o tom, co na to říkají, abychom to všechno připravili do Televizních novin. Říkali, že to fakt nečekali. Někteří byli prostě nadšení z toho, že se nebudou rozhodovat mezi dvěma kandidáty, kterým je okolo 80 let," popsala reportérka.

[chooze:article;value:566360]

Otěže volební kampaně převzala Kamala Harrisová, která ve svém úřadu viceprezidentky nebyla zpočátku úplně populární. "Dostala na starost téma migrace. Teď má možnost ukázat celou škálu třeba dalších témat, ve kterých se jí třeba bude dařit lépe," vysvětlila Vodvářková.

Dobrou volbou pro demokraty byl podle reportérky i viceprezidentský kandidát Tim Walz. "Ona ho poprvé představila minulý týden v úterý v Pensylvánii, která je velmi důležitým státem. Spekuluje se o tom, že to zase, jako v roce 2020, bude ten nejdůležitější stát," řekla.

[chooze:article;value:568207]

Oba minulý týden zahájili svou kampaň po USA. "Je těžké ji hodnotit po prvním týdnu, ale myslím si, že oni se snaží ukázat, a teď opravdu jenom cituji, "jako ti normální", protože Tim Walz několikrát Donaldu Trumpovi a J.D. Vanceovi řekl, že jsou ti divní. Takže to je, si myslím, narativ, který se teď snaží držet," doplnila.

Podívejte se na sestřih z Televizních novin:

Speciální vydání pořadu Svět za hranicemi s podtitulem Boj o Bílý dům sledujte každý pátek od 11:30 na TN Live.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.