Obyvatelé Athén se vracejí domů. Zbylo mi jen to, co mám na sobě, zoufá si Řek

Domy, z nichž zbyly jen ruiny a černé, ohořelé vraky aut. Athény nebo alespoň jejich část – připomínají město duchů. Do svých domovů se už začínají vracet obyvatelé. Řadě z nich ale nezbylo vůbec nic.

"Nebyl ani čas na to, abych si vzal nějaké oblečení. Zůstalo mi jen to, co mám teď na sobě. Moje kolegyně tu zemřela, byla to dobrá kamarádka, velmi pracovitá. Je strašné, co se stalo," řekl obyvatel města Sakis Morfis.

Ten po návratu domů zjistil, že jeho dům vyhořel prakticky do základů. Někteří jeho sousedé měli větší štěstí.

[chooze:article;value:569352]

"Požár vypukl v neděli kolem třetí hodiny. Kolem páté jsme už ale neměli vodu. Jen tak tak jsme zachránili naše domy," popisuje místní radní Spiros Ilias.

Požár zachvátil desítky domů a podniků. Teď se ale situace i díky slabšímu větru postupně uklidňuje a oheň se dál nešíří. Hasičské týmy se tak soustřeďují na hašení stovek rozptýlených požárů na okrajích hlavního města.

Poté, co Řecko požádalo o pomoc s hašením okolní země, zamířily do Řecka posily z Francie, Itálie, Turecka, Srbska, Rumunska a také České republiky. Český tým tvoří 75 lidí, z toho 63 hasičů, 4 technici a také záchranáři.

"Česká republika jako první zahraniční tým odeslal tu nabídku pomoci a jako první tým byl akceptován," sdělil generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

Čeští hasiči s sebou do Řecka vezou devět cisteren a také okolo 30 technických vozidel. Na místo určení mají dorazit ve středu večer.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.