Kvalita vody výrazně klesla. Hygienici zakázali koupaní na mnoha koupalištích

Vysoké teploty jsou nepřítelem přírodních koupališť a vodních nádrží. I letos hlásí hygienici výskyt sinic, které mohou způsobit vážné zdravotní potíže.

"Obecně je rizikovější koupání v tekoucích vodních úsecích řek, kde nejsou oficiální koupací místa, ale riziko je tam vyšší. Samozřejmě v momentě, kdy tam ústí čistidlo kanalizace dešťových kanalizací, je tam riziko vyšší," sdělil Petr Pumann z oddělení hygieny vod Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

[chooze:article;value:566965]

V případě, že se u hladiny vytvoří tenký zelený až modrozelený povlak a voda pod ním zůstane čirá, jedná se s největší pravděpodobností o sinice. Pokud se už v takové vodě někdo vykoupe, neměl by se poté utírat do ručníku a rozhodně by se měl osprchovat. Závadná voda je ale hrozbou i pro čtyřnohé mazlíčky.

​"U těch psů, zvlášť u případů, kdy to nejsou sinice z planktonu, které dělají tu zelenou kaši, ale třeba ty, které se utrhnou ode dna a udělají takové koláče, tak to ty psy v některých případech přitahuje," dodal Petr Pumann ze SZÚ.

Momentálně hygienici zakázali koupání na devíti místech. Například ve Velkém rybníku u Hroznětína, na koupališti Šeberák v Praze, městské pláži v Červené Řečici nebo třeba v rybníku Dlouhý u Lanškrouna.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.