Extrémní teploty a šílené dusno. Takhle nepříjemně letos ještě nebylo

[chooze:gallery;value:37037]

​Už během úterý vystoupala teplota v Česku i nad 35 stupňů Celsia. Středa má být ještě teplejší. "Teploty vyšplhají na 31 až 35 stupňů Celsia, na jižní Moravě může teplota dosáhnout k 37 stupňům Celsia," avizoval Český hydrometeorologický ústav na sociální síti X. Může tak jít o nejteplejší den v letošním roce.

"V Čechách bude navíc hodně vlhkosti, takže se připravte, že středeční odpoledne zde bude i nepříjemně dusné," upozornili už dříve meteorologové. V pondělí totiž začal dosud nejteplejší týden roku a podle ČHMÚ byl podobně teplý 14. srpen naposledy v roce 2015.

Ve čtvrtek dopoledne vydali meteorologové výstrahy před vysokými teplotami i rizikem vzniku požárů. "Zejména v Polabí a Poohří a na střední a jihovýchodní Moravě překročí odpolední teploty i 34 °C. Od čtvrtka (15. srpna) se vysoké teploty nad 31 °C vyskytnou hlavně ve středních a severozápadních Čechách a na většině území Moravy a části Slezska," sdělili.

"Vzhledem k déletrvajícímu suchému a velmi teplému počasí bude hrozit až do odvolání zejména v oblasti jižní Moravy a okolí nebezpečí vzniku a šíření požárů. Dnes bude navíc riziko požárů zvýšené i v severovýchodní polovině Čech a na Vysočině, a to kvůli kombinaci suchého počasí a mírného větru. Večer bude vítr slábnout a riziko se zde sníží," dodali.

[chooze:article;value:569015]

Velmi teplá má být i noc na čtvrtek, která bude v části Česka tropická a teploty se mají pohybovat mezi 22 a 17 stupni. Čtvrtek má pak být o dva stupně chladnější než středa. "Zůstane však nepříjemně dusno, protože ve vzduchu bude více vlhkosti," varovali meteorologové.

Večer přijdou do západních Čech přeháňky a bouřky. Ty ve čtvrtek zasáhnou i Moravu a Slezsko, poté budou od západu ustávat.

Lékař poradil, jak v tropických dnech chránit své zdraví. Řekl, jaká jsou rizika:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.