Z rivalů mocní spojenci. Musk si notoval s Trumpem a řekl si o místo ve vládě

Rozhovor proběhl na Muskově sociální síti X (dříve Twitter, přejmenovaný poté, co ho miliardář koupil) a byl ostře sledovaný. Bavili se dva z nejmocnějších mužů světa, navíc Trump se vrátil na X po dlouhé době, uvedla CNN.

Ke všemu Musk byl donedávna příznivcem demokratů a v minulých volbách podpořil Joe Bidena.

Trump Twitter používal jako hlavní komunikační kanál v době svého prezidenství, po útoku jeho příznivců na Kapitol po prohraných volbách mu předchozí vedení účet zablokovalo kvůli podněcování násilí. Založil si svou sociální síť, i když mu Musk účet obnovil.

[chooze:article;value:568908]

​Rozhovor začal s více než 40minutovým zpožděním, které Musk vysvětlil masivním kybernetickým útokem, jenž síť zahltil. To připomnělo start Trumpova rivala v republikánských primárkách Rona DeSantise, který hodlal svou kandidaturu oznámit v přímém přenosu právě na síti X, což se mu kvůli technickým problémům povedlo až po půl hodině. Trump si z něj tehdy utahoval.

Musk začal pochvalou Trumpa za jeho chování při atentátu, když exprezident postřelený do ucha vzdorovitě pumpoval pěstí. Byl to jeden z důvodů, proč se prý miliardář rozhodl Trumpa podporovat. Trump žertoval, že svůj příští projev v Butleru začne slovy "Jak jsem říkal...", načež Musk zavtipkoval: "Než jste byl hrubě přerušen."

Prezidentský kandidát poté zopakoval, jak útok prožíval. Řeč se pak stočila na klasická témata, jako migrace (pokud Trump zvítězí ve volbách zažije podle něj Amerika největší deportace v historii), inflace, válka na Ukrajině (kterou by podle Trumpa Rusko nezačalo, pokud by vládl on), a pokračovala kritikou demokratické protikandidátky Kamaly Harrisové, kterou oba označili za "krajně levicovou".

[chooze:article;value:568483]

​Trump mluvil o zrušení federálního ministerstva školství a předání jeho agendy jednotlivým státům. Musk mu nabídl pomoc při redukci vládních výdajů. Trump souhlasil a pochválil ho za úsporná opatření v jeho firmách. O Muskově roli poradce v budoucí vládě, pokud Trump ve volbách zvítězí, už psala americká média.

Rozhovor prosycený vzájemnými lichotkami trval přes dvě hodiny a sledovalo ho 1,3 milionu lidí. Musk nezpochybnil žádné z Trumpových tvrzení. První odměnou za podporu je Trumpův obrat v otázce elektromobilů, poznamenala BBC. Ještě na nedávném republikánském sjezdu sliboval, že až se stane prezidentem, první den omezí podporu elektromobility, kterou zavedla Bidenova vláda. Nyní pod vlivem majitele Tesly a průkopníka elektromobilů Muska otočil o 180 stupňů.

Trump a Harrisová mají podle průzkumů vyrovnané šance. Stále se přou kvůli debatě (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.