Z Německa se ženou silné bouřky. Jsou chaotické, upozorňují meteorologové

Český hydrometeorologický ústav vydal na úterní odpoledne a večer výstrahu před silnými bouřkami. Ta platí od 12. do 21. hodiny na jihozápadě Česka, konkrétně v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji a také na jihozápadě Středočeského kraje.

​Podle meteorologů lze očekávat, že spadne až 40 mm srážek. Objevit se můžou také kroupy s průměrem do dvou centimetrů a silný vítr s nárazy do 70 kilometrů v hodině.

Přívalový déšť může podle ČHMÚ zatopit podjezdy, podchody, sklepy a další níže položená místa a vést může také k rozvodnění některých toků. Vítr pak může lámat větve. Nebezpečí můžou představovat také blesky.

[chooze:article;value:569130]

Většina lidí se ale s bouřkou nejspíš vůbec nepotká. "Bouřka jako taková je extrémně lokální jev, který se velice těžko předpovídá," zdůraznili meteorologové na síti X s tím, že vznik bouřky je chaotický proces a často jde předpovědět jen oblast, kde bouřka může vzniknout.

"Dnešní bouřky budou velice izolované," uvedli dále. "Bouřky budou mít jen pomalý nebo vůbec žádný pohyb a budou vázány zejména na hory. Mimo hory je pravděpodobnost jejich vzniku nižší," doplnili.

[chooze:article;value:569015]

To potvrzují také radarová data, která v úterý odpoledne zaznamenala silnou bleskovou aktivitu na hranicích s Německem, a to jak v Krušných horách, tak na Šumavě. Pohyb bouřek byl přitom minimální. Další větší shluk bouřkových mračen se objevil v podvečer nad Vysočinou. Objevovaly se ale také menší lokální bouřky.

ČHMÚ varuje také před vysokými teplotami. Tato výstraha platí takřka na celém území Česka. Nejhorší má být situace na jihu Moravy, kde platí také výstraha před nebezpečím požárů, a ve středních Čechách včetně Prahy.

Zažíváme nejteplejší týden roku. Ve speciálu o počasí téma rozebrala meteoroložka Dagmar Honsová:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.