Ve světě se rychle šíří nebezpečný virus. Země chtějí vyhlásit nouzový stav

Africké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (Africa CDC) oznámilo, že tento týden se chystá vyhlásit stav ohrožení veřejného zdraví. Důvodem tohoto kroku je nebývalý nárůst případů infekcí opičích neštovic na africkém kontinentu. Podle odborníků hrozí, že se nemoc velmi rychle rozšíří do celého světa, upozornil The Guardian.

Generální ředitel Afrického CDC Jean Kaseya řekl, že se kvůli pokračujícímu šíření nemoci přes hranice rozhodl zahájit "aktivní spolupráci" s členskými státy Africké unie. Chce tak podle svých slov zabránil tomu, že se z epidemie stane další pandemie. "Jsme odhodláni mobilizovat zdroje a poskytovat technickou pomoc postiženým zemím za účelem kontroly epidemie," řekl Kaseya.

[chooze:article;value:567724]

Jen předminulý týden bylo na kontinentu hlášeno celkem 887 nových potvrzených a podezřelých případů nové varianty opičích neštovic, což podle posledních údajů posunulo celkový počet za rok na 15 132. Nákazu zaznamenali nejméně v 16 z 55 zemí afrického kontinentu. Počet pacientů ve srovnání se stejným obdobím loňska se tak zvýšil o 160 %.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v této souvislosti oznámil, že svolá nouzový výbor, aby rozhodl, zda by šíření opičích neštovic, které jsou známé také pod označením mpox, na kontinentu mělo být prohlášeno za globální stav nouze.

Mpox je vzácné virové onemocnění, které vyvolává příznaky podobné chřipce (horečku, bolest hlavy, bolesti svalů), ale je typické hlavně výraznou vyrážkou připomínající pupínky nebo puchýře. Smrtnost této choroby se liší podle jejího subtypu a pohybuje se kolem jednoho až 10 %. 

V květnu vědci ohlásili nový kmen viru v Konžské demokratické republice, který byl podle nich virulentnější a mohl by se snadněji šířit. Poprvé zaznamenané u člověka byly opičí neštovice v roce 1970 na území dnešní Demokratické republiky Kongo. Za celosvětový stav nouze WHO prohlásila situaci kolem šíření mpox v roce 2022, kdy se nemoc dostala do více než 70 zemí světa. 

Ústecko drtí sedmá nemoc. Nakazily se desítky dětí (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.