V turistické oblasti Slovenska řádí medvědi. Raději sem teď nejezděte, radí úřad

Hned několik medvědů spatřili lidé v okolí Likavky na Liptově. Upozornili na ně místní i turisté. "V katastru naší obce byl zaznamenán vyšší výskyt medvěda hnědého. Několik jedinců bylo zpozorováno na úpatí vrchu Čebrať, pak v oblasti přechodu na Choč u Hubertusu, i pod vrchem Mnich," informuje na sociální síti obec. Obyvatele vyzvala k ostražitosti, napsaly topky.sk.

Portál Ružomberský hlas, který píše o místním dění, navíc upozornil, aby lidé, pokud uvidí šelmu blízko domů, okamžitě kontaktovali policii nebo zásahový tým medvěda hnědého.  

[chooze:article;value:566362]

​Vedení obce o výskytu medvědů informovalo i na facebooku. Lidé v komentářích na oznámení hned reagovali. "Tím, že budu obezřetná, tak se situace vyřeší? Před šesti lety jsem kvůli této šelmě přišla o bratra. Co a komu se ještě musí stát, aby se přemnožení medvěda hnědého začalo řešit?" napsala jedna ze sledujících. 

Na Slovensku v posledních měsících zaznamenali ale i několik napadení medvědem. V polovině dubna zaútočila šelma ve Zvolenské kotlině na Poľaně na dva turisty za posledními domy na okraji obce a také mimo turistický chodník, informoval tehdy web topky.sk s odkazem na zásahový tým pro medvěda hnědého Slovenské ochrany přírody. Oba muži skončili v nemocnici.  

V té době měli také lidé zpozorovat medvěda na středním Slovensku ve vesnici Horná Mičiná jen pár metrů od rodinných domů. Obec okamžitě nainstalovala fotopasti.

Jen od začátku letošního roku došlo na Slovensku minimálně k deseti útokům medvěda na lidi. Někteří vyvázli se zraněními, jiní přišli o život. Naposledy vyhlásil mimořádnou situaci na Slovensku kvůli výskytu medvěda hnědého v červnu Prešovský kraj.

Slovensko mění pravidla pro odstřel medvědů. Schválil je parlament (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.