Írán možná nebude první, kdo zaútočí. Spojené státy se připravují na úder

Obavy z možného úderu Íránu na Izrael už kromě Jeruzaléma sdílí rovněž USA. Vojenská operace by mohla začít již tento týden. "Musíme být připraveni na celou sérii útoků," upozorňuje mluvčí Bílého domu John Kirby, jehož cituje The Times of Israel. "Náš prezident (Joe Biden, pozn. red.) je ale přesvědčen, že jsme schopni Izrael ubránit," dodává Kirby.

Spojené státy patří k tradičně nejbližším spojencům Izraele, na Blízkém východě proto posilují svou vojenskou přítomnost. A dokonce prověřují možnost úderu na Írán. Za úkol armádě to podle Fox News dal americký ministr obrany Lloyd Austin.

[chooze:article;value:569013]

​Je však možné, že jde jen o odstrašování nepřítele. Například vojenské mocnosti obvykle neprozrazují polohu svých strategických ponorek. A USA v tomto směru prolomily tabu, když kromě dalšího posilování vojenské přítomnosti na Blízkém východě oznámily, že do regionu posílají ponorku USS Georgia s jaderným pohonem napěchovanou řízenými střelami.

Do útrob Georgie se mimo jiné vejde 154 přesně naváděných raket Tomahawk Land Attack. Z podmořského plavidla mohou též operovat elitní jednotky SEAL s miniponorkami. A pokročilé technologie dokáží detailně monitorovat území nepřítele.  

Analytik: Írán se potřebuje Izraeli pomstít spíše precizně než rychle (6/8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.