Evropu zasáhla brutální vlna veder. To nejhorší teprve přijde, varují odborníci

Léto je v plném proudu a důkazem jsou i vysoké teploty, které hlásí hned několik zemí v Evropě. A zatímco v pondělí byla situace nejhorší spíše v jižněji položených zemích, v úterý se rozšířila i severněji.

Meteoalarm vydal červené varování hned pro několik zemí. V úterý platí nejvyšší stupeň pro velkou část Německa, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny, Srbska i italskou Sardinii. V platnosti je i oranžová varování, které platí pro část Francie, Itálie, Chorvatska, Rumunska, Bulharska, Řecka, a dokonce i Česka.

[chooze:article;value:568943]

​Právě na vedra v Česku upozorňuje i Český hydrometeorologický ústav, podle kterého se má tento týden stát nejteplejším týdnem v dosavadním létě. "Pondělí a úterý si budeme užívat slunečné a velmi teplé dny. V nížinách naměříme kolem 29 °C, respektive 31 °C, nejtepleji pak bude hlavně na jižní Moravě, kde budou teploty stoupat v pondělí opět až na 33 °C a v úterý už dokonce na 35 °C," upozorňuje.

Jenže to nejhorší nás teprve čeká. Na jižní Moravě mají odpolední teploty dosahovat 32 až 33 °C a ve druhé polovině týdne tam má být podle meteorologů kvůli vysoké vlhkosti "obzvlášť nepříjemně." Mluví dokonce o dlouhé vlně veder, kterou nezmírní ani bouřky.

Vedra se protáhnou i do dalších dnů, a to nejen u nás. Stále přetrvají i v Chorvatsku a dalších turisticky oblíbených destinacích. Pokud se tedy chystáte na dovolenou, raději si dopředu zjistěte předpověď na konkrétní oblast.

Zažíváme nejteplejší týden roku. Ve speciálu o počasí téma rozebrala meteoroložka Dagmar Honsová:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.