Česko z EU získává více peněz, než do ní přispívá. Ekonomové bijí na poplach

Česká republika za minulý rok získala z Evropské unie v přepočtu asi o pětasedmdesát miliard korun více, než do unijního rozpočtu sama odvedla. To z nás dělá páté největší čisté příjemce po Polsku, Rumunsku, Maďarsku a Řecku.

Zdaleka největším plátcem je naopak Německo. To odvedlo do unijní kasy v roce 2023 v přepočtu o více než čtyři sta miliard korun víc, než z ní získalo. Německo se na pozici největšího čistého plátce drží dlouhodobě, a to i přes to, že v důsledku horší hospodářské situace se oproti roku 2022 příspěvek země do unijního rozpočtu o miliardy snížil.

[chooze:article;value:557711]

Podle expertů je pravděpodobné, že stejný vývoj přinese i letošní rok. Druhou nejvyšší částkou přispívají Francouzi, jde ale téměř dvakrát nižší sumu, než kolik odvedou Němci.

Obecně států, které přispívají, je minimum. Většina členů Evropské unie nyní dotace čerpá. A před tím řada ekonomů bije na poplach. Upozorňují hlavně na to, že unijní kasa není bezedná a s takovým přístupem by se mohlo lehce stát, že jednoho dne vyschne úplně.

[chooze:article;value:566336]

Zároveň by si prý státy také neměly zvykat, že jsou čistými příjemci, protože jednou z priorit Evropské unie je v současné době rozšíření o další státy, což by mohlo finanční tlak na stávající členy značně zvýšit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.