Češi to při nákupech mají těžké. Drtivá většina e-shopů porušila předpisy

Česká obchodní inspekce ve druhém čtvrtletí letošního roku provedla 194 cílených kontrol internetových obchodů. A u drtivé většiny, při 169 kontrolách, zjistila porušení právních předpisů (87,11 %).

Mezi nejčastější zjištění patřilo porušení povinnosti informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace. To inspektoři odhalili v 84 případech. 

Dalším nejčastějším porušením bylo používání nekalých obchodních praktik. Zejména pak "poskytování nepravdivých informací či informací uvádějících v omyl o výrobku, službě, ceně, servisu, právech spotřebitele," uvedl mluvčí ČOI František Kotrba.

[chooze:article;value:569182]

Internetové obchody také v mnoha případech nesdělily spotřebiteli podmínky, lhůty a postup pro uplatnění práva na odstoupení od smlouvy nebo mu neposkytly znění smlouvy a všeobecných podmínek v textové podobě.

Obchody dále hojně porušovaly ustanovení, které podnikateli ukládá povinnost zajistit, aby spotřebitel vzal při objednávce výslovně na vědomí, že se zavazuje k zaplacení. Porušení této povinnosti bylo zjištěno celkem v 51 případech. ČOI proto rozdala 263 pokut v celkové hodnotě 3 428 500 Kč.

Inspekce před pár týdny kontrolovala kvalitu slunečních brýlí. Podívejte se na reportáž TV Nova: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.