Změny počasí budou nedozírné. La Niña je tady, hlásí meteorologové

Svět čekají velké změny v počasí. Ovlivní je meteorologický jev zvaný La Niña, který se vyskytuje v Tichém oceánu, nejsilněji u západního pobřeží Jižní Ameriky. Podle meteorologů z americké NOAA se tam tento jev už brzy začne formovat.

Plně projevit by se měl na podzim. Nejpravděpodobnější období vzniku je mezi zářím a listopadem, kde je podle portálu Daily Galaxy 66procentní šance, že La Niña vznikne. Zároveň je šance až 74 procent, že přetrvá po celou zimu.

[chooze:article;value:566634]

​La Niña mívá dalekosáhlé dopady na světové počasí. Největší obavy tradičně vzbuzuje v Mexickém zálivu, kde podporuje vznik hurikánů. NOAA už počítá se zvýšeným výskytem hurikánů. Průměrný počet tropických bouří, které udeří na Spojené státy, je 14, letos však meteorologové počítají s až 24, z nichž 13 může přerůst v hurikán.

Změny ale La Niña má přinést také v zimě, zejména na severní polokouli. Zatímco v oblastech blíže rovníku očekávají meteorologové vyšší teploty a sušší počasí, na severu naopak hrozí studené zimy.

V zimě dokonce hrozí častější vznik zimních bouří. Ty s sebou přináší tradičně prudký propad teplot a velmi husté sněžení nebo mrznoucí déšť. Zimní bouře představují vážné riziko pro řidiče na namrzlých řidičích, ale třeba také pro zemědělské plodiny nebo pro elektrické vedení.

Bouře Debby zpustošila Floridu. Úřady kvůli hurikánu nasadily nouzový plán (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.