Jsme na tom špatně, přiznal v televizi ruský politik. Putin ho rychle utnul

Rusku se stále nedaří odrazit útok ukrajinských sil v Kurské oblasti a ty tak postupují dál. "K dnešnímu dni se pod kontrolou nepřítele nachází 28 obcí. Hloubka průniku do území Kurské oblasti je 12 kilometrů, fronta je dlouhá 40 kilometrů," popsal během televizí přenášené telekonference s Vladimirem Putinem situaci v místě hlavního vpádu ukrajinské armády guvernér Kurské oblasti Alexej Smirnov.

Smirnov také přiznal, že "situace v oblasti je obtížná". To se ale diktátoru Putinovi nelíbilo a rychle jej utnul. Všímá si toho například BBC či deník Independent. "Ministerstvo obrany podá zprávu o hloubce a šířce (útoku pozn. red.)," prohlásil Putin a vyzval Smirnova, aby raději řekl, jak lidem v oblasti pomáhá.

[chooze:article;value:568568]

Sám Putin se snažil působit neochvějně. "Nepřítel jistě dostane důstojnou odpověď a všechny cíle, které před námi stojí, budou bezpochyby dosaženy," cituje ruského vůdce agentura TASS. Obvinil také ukrajinskou armádu z úmyslných útoků na civilisty.

Podle amerického Institutu pro studium války Putin a jeho generálové pravděpodobně nesprávně vyhodnotili schopnost Ukrajiny podobnou operaci provést, a nyní proto čelí těžkému rozhodování jak tuto situaci vyřešit.

Situace je pro Rusy navíc možná ještě horší, než jak ji prezentoval Smirnov. Zatímco on mluvil o asi 480 kilometrech čtverečních obsazeného ruského území, ukrajinské vedení už hovoří o dvojnásobku. Šéf ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj totiž podle deníku Kyiv Post v pondělí oznámil obsazení asi 1 000 kilometrů čtverečních.

Rusko musí evakuovat další oblast. Ukrajinci rychle postupují jeho územím:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.