Bartoš schytává kritiku za digitalizaci stavebního řízení. Problémy trvají týdny

Šest týdnů už funguje, nebo spíš nefunguje, digitální systém stavebního řízení. A problémů neubývá. "Zatím máme zprávy, že žádné významné zlepšení není," uvedla ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková.

Například v Drahelčicích čekají na dokončení kolaudačního řízení. Bez toho nemůžou navýšit kapacitu školy. "Děti jsou přijaté, ale prostě oficiálně nemáme navýšenou kapacitu, jedná se o zhruba 40 dětí," dodala starostka Drahelčic Petra Ďranová (nez.).

"Ve středu by k tomu měl být speciální manuál pouze pro ty kolaudace, protože tam vnímám, že tam mají největší obavy z prodlení a třeba z nějaké škody," reagoval ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

[chooze:article;value:567833]

​Svaz měst a obcí i Odborový svaz státních orgánů se kvůli neustávajícím problémům už obrátily přímo na premiéra Petra Fialu (ODS). "My budeme chtít, aby se stát postavil čelem k tomu, jakým způsobem se budou případné náhrady škody řešit, jakým způsobem se postavit vůbec k celé digitalizaci," doplnila Vladyková.

Podle ministra Bartoše by se systém měl do konce srpna rozjet. To někteří koaliční partneři uváděli už dříve jako termín, do kdy má šéf resortu čas na nápravu.

"Asi bych to spíš probral s vládními kolegy, oni se trochu blíží volby, tak když sleduju sociální sítě, tak do sebe politici různě šťouchají. Mým cílem je dodat, mít transparentní stavební řízení a dosáhnout toho faktického zrychlení," doplnil Bartoš.

[chooze:article;value:568426]

A dlouhodobě po rezignaci Bartoše volá i opozice. "Je to destrukce stavebního řízení a pan ministr Bartoš zatím nikoho nepřesvědčil, že má jasný plán, co s tím bude dělat, my ani nevíme, co se stane v září, kdy končí ta lhůta Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, kdy musí přesoutěžit," okomentoval poslanec Robert Králíček (ANO).

​"To omezení od ÚOHS, které máme do konce září, je dáno pouze k tomu systému pro úředníky, který my realizujeme v omezeném rozsahu. Jsme tedy u správního soudu, a protože ten systém je postavený na otevřených technologiích, tak normálně budeme soutěžit dál rozvoj toho systému," dodal Bartoš.

Další opravy systému mají technici provést do 20. srpna. Jde o reakci na požadavky Svazu měst a obcí. Má se například zlepšit zobrazování dokumentů nebo se budou moci hromadně vkládat údaje o osobách a parcelách.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.