Po bankéřích právníci. Podvodníci našli další způsob, jak lidi obrat o peníze

Podvodní bankéři jsou v českém mediálním prostoru už dobře známým problémem. Podvodníci se ale nově uchylují k další profesi, kterou zneužívají, aby z lidí vylákali peníze nebo je vystrašili.

"Česká advokátní komora (ČAK) varuje před množícími se případy, kdy podvodníci zneužijí identitu advokáta, advokátního koncipienta nebo celé advokátní kanceláře," uvedl Advokátní deník. Za letošek takových případů ČAK eviduje na dvě desítky oproti loňským šesti.

[chooze:article;value:546200]

"Advokátní kancelář upozorňuje, že v prostředí internetu vystupují podvodníci, kteří se za tuto kancelář vydávají a nabízí uživatelům právní pomoc při řešení údajných podvodů s kryptoměnami, popř. řešení zmrazených finančních prostředků ze strany Interpolu," popsala ČAK. Přitom zneužívají obchodní firmu a logo kanceláře. Při své komunikaci zpravidla užívají různé e-mailové adresy a zasílají uživatelům formulář ke sběru dat s hlavičkou kanceláře.

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky podvodníci zneužívají i aktuální turistické sezóny. "Je možné se setkat s příslibem vymožení odškodnění od leteckých společností od různých subjektů, i když nárok na kompenzaci třeba vůbec nevzniká," řekl Řepka.

[chooze:article;value:547638]

Doporučováno tedy je, ověřit si v takovém případě, s kým vlastně člověk komunikuje. Použít k tomu lze Vyhledávač advokátů a advokátních koncipientů. Tam si každý může ověřit, zda ten, kdo se představí jako advokát nebo koncipient jím i ve skutečnosti je.

"Doporučujeme spojit se na telefonním čísle, které dotyčný advokát do evidence ve vyhledávači poskytuje, a ověřit si vše osobním rozhovorem, nebo ho kontaktovat tamtéž uvedeným e-mailem. Být obezřetným se v těchto případech skutečně vyplatí,“ radí tajemník ČAK Petr Čáp.

[chooze:article;value:566984]

ČAK rovněž na svém webu pod záložkou Aktuality zveřejňuje upozornění na zneužití identity, osobních údajů advokátů či advokátních kanceláří. Advokátky a advokáti jsou povinni každý bezpečnostní incident hlásit. Častokrát se v těchto věcech obracejí na Policii ČR a podávají trestní oznámení. V jednom případě někdo zneužil i jméno zemřelého advokáta.

Různé formy podvodů, kdy se z lidí někdo snaží vylákat peníze nebo přístupové údaje do bankovnictví, nabraly v posledních letech na intenzitě. Opakovaně před nimi varuje policie, banky i státní instituce. Lidé kvůli nim často přijdou o statisíce korun.

Internetové podvody za miliony korun. Policie v červenci zadržela devět lidí (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.