Meteorologové zveřejnili předpověď na zbytek léta. Extrémy teprve přijdou

Od začátku srpna spalují jižní Evropu vražedná vedra, a jak uvedl meteorologický portál Severe Weather, zatím se nedá čekat, že by měla v plánu končit. A odborníci dokonce očekávají, že se vlna vysokých teplot přesune i do střední a západní Evropy.

"Podle předpovědí globálních meteorologických modelů teploty v půlce srpna zůstanou vysoko nad průměrem napříč jižní, střední a západní Evropou," uvádí portál. Nejhorší bude situace ve Francii, Beneluxu, na Pyrenejském poloostrově, v Itálii a na Balkánu.

Vysoké teploty se budou objevovat nejméně v následujících dvou týdnech. Tento týden meteorologové naměřili ve Španělsku a severní Africe teploty kolem 43 stupňů Celsia. Podle Severe Weather lze s podobnými hodnotami v těchto lokacích počítat nejméně do půlky srpna.

Česko příští týden: Výheň jak v hutní peci

I podle sobotní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nás čeká pěkně vypečený týden. "Kolem tlakové výše nad střední a postupně východní a severovýchodní Evropou k nám bude proudit teplý až velmi teplý vzduch od jihovýchodu až jihu. V příštím týdnu bude ze západní do střední Evropy postupovat mělká brázda nižšího tlaku vzduchu. Postupně se bude nad střední Evropou udržovat nevýrazné tlakové pole. V závěru týdne k nám začne po okraji tlakové níže nad severozápadní až severní Evropou proudit chladnější vzduch," uvedl ČHMÚ.

[chooze:article;value:568830]

​​V neděli očekává ČHMÚ nejvyšší denní teploty 26 až 30 stupňů, na Moravě dokonce až 32 stupňů. Podobná horka předpokládají meteorologové i na pondělí. V úterý to bude ještě ostřejší, maxima mohou stoupnou na 28 až 32 stupňů, na Moravě a na některých místech Čech až na 34 stupňů. Mohou se ale také objevit silné bouřky a déšť.

Největší výheň ale přijde zřejmě ve středu. Nejvyšší denní teploty mají spalovat Česko 39 až 33 stupni, na Moravě to může být až těžko snesitelných 35 stupňů. Opět se mohou objevit bouřky a déšť.

Ve čtvrtek, pátek a o víkendu teploty trochu spadnou, nečekejte ale žádnou úlevu, nadále se počítá s čísly překračujícími třicítku. Do toho se navíc mohou objevit bouřky a déšť.

Důrazné varování meteorologů, kvůli vedrům hrozí lidem nebezpečí. Podívejte se na čtvrteční reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.