Írán vyhrožuje Izraeli. Naše odveta bude náhlá a dlouhá, hrozí Teherán

Informace o vyjádření člena Komise pro národní bezpečnost íránského parlamentu přinesl izraelský deník Jerusalem Post, podle kterého Ardestání prohlásil, že Írán je připraven na následky takového útoku a bude připraven i na jakýkoli následný vývoj. Dodal, že íránská odpověď bude provedena překvapivě a může trvat i tři až čtyři dny.

V rozhovoru dále uvedl, že, Írán pomstí smrt vůdce Hamásu Ismaila Haníja, který zahynul při atentátu v Teheránu při účasti na inauguraci nového íránského prezidenta Pezeskiana. "Proto bude íránská odpověď na tento zločin sionistického režimu definitivní a není o tom pochyb," dodal Ardestání.

[chooze:article;value:568133]

Ardestání rovněž pro Iran Watch uvedl, že prodlužování odpovědi nebo nucení Izraele čekat na odvetu je ve prospěch Íránu, protože Izrael má podle jeho slov každou noc pocítit, že je v nejistotě, a udržování Izraele v nejistotě je součástí operace pomsty. Dodal, že Írán odpoví, až to bude vhodné, ale musí se tak stát překvapivě.

Mnozí odborníci tvrdí, že součástí íránské strategie je psychologická válka. David Menašri, odborník na Írán z univerzity v Tel Avivu, pro The Media Line uvedl: "Izrael není tak dobrý ve hře na trpělivost jako Írán, takže bude zajímavé sledovat, zda bude jednat jako první. Írán v tuto chvíli jednoznačně vyhrává psychologickou válku."

Jedinou možností, kdy by se Írán zdržel odvetného útoku by podle Ardestáního bylo přistoupení Hamásu na příměří a dohodu o rukojmích. Vzhledem ke stavu jednání mezi oběma stranami se však podle Menašriho ukazuje, že je nepravděpodobné, že by obě strany v budoucnu takové dohody dosáhly, a z tohoto důvodu Islámská republika nenechá smrt Haníji být.

Na otázku, zda bude mít útok podobný charakter jako Operace Pravdivý příslib, jak Írán nazval dubnový útok dronem a raketami na Izrael, Ardestání odpověděl, že by mohl být podobný, ale většího rozsahu. "V předchozí fázi bylo na okupovaná území vypáleno asi 300 dronů a raket a tentokrát se počet střel může zvýšit asi na 600," řekl.

Analytik: Írán se potřebuje Izraeli pomstít spíše precizně než rychle (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.