Překvapivý výsledek průzkumu: Harrisová už vede nad Trumpem

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že Kamala Harrisová se v podpoře voličů vyrovnává Donaldu Trumpovi, a dokonce získává náskok. Podle průzkumu New York Times má navrch v Pensylvánii, Michiganu i ve Wisconsinu. Ve všech třech státech vede o čtyři procentní body. Průzkum zveřejněný týdeníkem Economist zase ukazuje, že demokratická kandidátka vede nad republikánem i na celostátní úrovni, a to o necelé dva procentní body. 

Nejen kolegy Harrisové zasáhla vlna optimismu. "Nadšení mezi voliči je obrovské, asi největší, jaké jsem viděl od dob Obamovy kampaně," okomentoval situaci pro deník Guardian demokratický stratég ve Virginii Ben Tribbett. Podle něj to hodně souvisí s pocitem úlevy.

"Je to jako velká úleva," řekla Iva Kingová, která se podílí na vedení skupiny progresivního hnutí Indivisible v Aténách ve státě Georgia. "Mnoho z nás si prezidenta Bidena opravdu vážilo. Myslím, že odvedl skvělou práci. Ale stejně jako mnoho lidí po celé zemi jsme si po zhlédnutí debaty říkali, 'uf, tohle nevypadá dobře'," pokračovala.

[chooze:article;value:568207]

​Harrisová v průzkumech dohání, co současný prezident Joe Biden ztratil. Ten se v průběhu své kampaně potýkal s řadou těžkostí a od prohry v předvolební debatě proti Trumpovi ztrácel volební preference, až se ve druhé polovině července rozhodl odstoupit.

"Poprvé po dlouhé době jsou demokraté jednotní a plní energie, zatímco republikáni jsou na nohou," pronesla podle New York Post šéfredaktorka portálu Cook Political Report Amy Walterová.

Oba kandidáti na příštího prezidenta či prezidentku USA se poprvé střetnou v předvolební debatě 10. září. Později by měli utkat ještě ve dvou debatách. O příští hlavě Spojených států se rozhodne 5. listopadu.

Esa schovaná v rukávu Kamaly Harrisové rozebral v pořadu Svět za hranicemi politolog Petr Sokol:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.