Perseidy rozzáří noční oblohu. Následující noci budou pro pozorování ideální

[chooze:gallery;value:22905]

​Perseidy je na noční obloze zpravidla možné pozorovat od 17. července do 24. srpna. Letošního maxima dosáhnout v pondělí 12. srpna odpoledne. Nejvhodnější podmínky pro pozorování tak budou v noci z neděle na pondělí a v noci z pondělí na úterý.

"Podmínky jsou letos příznivé, na obloze bude Měsíc ve fázi okolo první čtvrti a bude tedy zapadat v první polovině noci. Pozorování meteorů je přitom vhodnější vždy v té druhé její polovině," radí experti z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě a České astronomické společnosti.

Český hydrometeorologický ústav má navíc velmi dobrou a důležitou zprávu – čekají nás jasné noci a na většině území se budou noční teploty pohybovat kolem 15 stupňů Celsia, takže pro letošní pozorování Perseid budou takřka ideální podmínky.

[chooze:article;value:564147]

​"Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní se objeví každou hodinu přibližně 60 až 80 meteorů, z toho 5 až 15 může být opravdu jasných," dodávají astronomové.

"Na pozorování roje Perseid si vyhledejte místo alespoň desítky kilometrů daleko od velkých měst s co nejlepším výhledem do všech stran," doporučují odborníci. Na obloze budou navíc dobře viditelné planety Jupiter a Mars.

Pozorovat Perseidy je nejlepší vleže na lehátku nebo na spacáku. Dalekohled můžete nechat doma, meteory budou létat náhodně po celé obloze a budou dobře vidět i pouhýma očima.

Své fotky nám můžete posílat na facebook nebo zpravy@nova.cz.

Připomeňte si, jak Perseidy rozzářily oblohu na Českem minulý rok:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.