Král Karel III. konečně promluvil o nepokojích v Británii. Ocenil práci policie a záchranářů

Přestože panovník s královnou Camillou vyjádřili soustrast rodinám tří malých dívek zabitých při ozbrojeném útoku 29. července, Buckinghamský palác se k následným téměř každodenním nepokojům nevyjádřil, indormuje agentura AFP.

Mnozí pozorovatelé proto sledovali, zda král, který je na své každoroční letní dovolené ve Skotsku, učiní k napjaté atmosféře v ulicích nějaké prohlášení. Při rozsáhlých nepokojích, které zasáhly města po celé Anglii a v Severním Irsku, byly zatčeny stovky lidí. Z jejich organizování úřady obvinily krajně pravicové agitátory. Ti podle nich měli využít zabití dívek v Southportu k rasistickým a islamofobním protestům, přestože úřady uvedly, že podezřelý obviněný z vražd se narodil v Británii.

[chooze:article;value:567839]

Podle mluvčího Buckinghamského paláce král pochválil britskou policii a záchranné složky "za vše, co dělají pro obnovení klidu v oblastech, které byly zasaženy násilnými nepokoji". Vyjádřil naději, že "sdílené hodnoty vzájemného respektu a porozumění budou i nadále posilovat a sjednocovat národ", dodal mluvčí.

V telefonátu s premiérem Keirem Starmerem a policejními šéfy však král uvedl, že ho "velmi povzbudila" reakce, "která proti agresi a zločinnosti několika lidí postavila soucit a odolnost mnoha lidí". Deník The Guardian uvádí, že Jeho Veličenstvo bylo během těchto telefonátů informováno o současné situaci a vyjádřilo své upřímné poděkování policii a záchranným službám za vše, co dělají pro obnovení klidu v těchto oblastech, které byly postiženy násilnými nepokoji."

Královo mlčení přesto znepokojilo některé královské pozorovatele. "Překvapuje mě, že král jako hlava státu nevystoupil důrazněji, vzhledem k tomu, že jde o nebezpečný okamžik pro Spojené království," poznamenal před zveřejněním prohlášení historik a královský komentátor Ed Owens.

https://twitter.com/AFP/status/1822042842975326259

Podle odborníka na ústavní právo Craiga Prescotta se však "monarchie k aktuálnímu politickému dění nevyjadřuje". Podobně mlčela i zesnulá královna Alžběta II. během poslední vlny nepokojů, která otřásla Anglií v roce 2011.

Owens uvedl, že Charles, který se postupně vrátil do úřadu po diagnóze rakoviny na začátku tohoto roku, možná veřejně nereagoval ze dvou hlavních důvodů. Podle něj mu možná jeho vláda "doporučila, že by v této fázi nebylo moudré" přímo zasahovat. A sám panovník mohl považovat tuto záležitost za příliš ožehavou, protože otázka "nelegální migrace" je v Británii politicky rozdělující a citlivá, vysvětlil Owens.

A tím druhým mohla být skutečnost, že jako následník trůnu dal Charles najevo svůj nesouhlas s plánem předchozí vlády posílat žadatele o azyl do Rwandy. Přestože v Británii obecně platí, že panovník se tradičně nevyjadřuje k ničemu, co by mohlo vyvolat politickou kontroverzi. král se však v posledních letech vyjadřuje stále hlasitěji i k sociálně citlivým tématům. Od té doby, co se stal panovníkem, se prezentuje jako přístupnější než jeho předchůdci, mimo jiné tím, že otevřeně hovoří o svém zdraví.

Karel III. slaví rok na trůně. Může to pomoct vztahu s Harrym, míní novinář (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.