Ceny ve stavebnictví klesají. Náklady na koupi bytu ale rostou

Stavební byznys zažívá dramatický propad cen materiálu. Tržby klesly i o desítky procent. "Pokud se bavíme o procentuálním vyjádření, tak jsou tady sortimenty, které klesají až o 25 procent. To jsou zejména zdící materiály, izolanty, případně sádrokartony. Pro nás to znamená více práce za méně peněz," řekl generální ředitel společnosti PRO-DOMA Petr Vaněrka.

"Celkově jsme dnes zhruba o 50 procent levnější, než jsme byli v uplynulých letech," uvedl ředitel a jednatel společnosti Austrotherm Martin Trešl.

"Touha Čechů pořídit si vlastní bydlení nezmizela. Je nadále trendem a to, co tomu brání, je pomalé snižování úrokových sazeb, vlastně ta nestabilní ekonomická situace v České republice brzdí aktivitu drobných investorů," vysvětlil generální ředitel společnosti Wienerberger Kamil Jeřábek.

[chooze:article;value:568792]

Přestože stavební materiály zlevňují, a lidé tak mohou při výstavbě domu něco málo ušetřit, ceny bytů naopak rostou. Například byty v Praze letos dosáhly svého maxima. Za metr čtvereční tam zaplatíte v průměru 155 tisíc korun. Podle odborníků je ale stavební materiál pouze jednou malou položkou. Vliv na cenu bytů má prý i zdražování pozemků nebo úroková sazba.

"My jak plánujeme projekty na několik let dopředu, tak když se nám mění ceny během měsíců nahoru a dolů, tak nemáme žádnou jistotu toho, jaká bude cena, když ty materiály budeme nakupovat. Když zjistíme, že někde je cihla levnější, tak nám to moc nepomůže," sdělil předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural.

Situace na stavebním trhu se teď ale prý stabilizovala. "Očekáváme, že horší už to nebude. Doufáme, že se vláda popasuje se závazkem České republiky ke snižování energetické náročnosti budov," pronesl Trešl.

"Očekáváme, že jestli úrokové sazby spadnou někam ke čtyřem procentům, tak to by opravdu mohl být ten moment, kdy by lidé začali víc stavět," dodal Jeřábek.

K mírnému oživení by prý mohlo dojít už letos. Stavební sezonu ale může ovlivnit ještě systém digitalizace stavebního řízení, který se už od spuštění potýká s mnoha problémy. Ministr Ivan Bartoš (Piráti) má na jeho opravu čas do konce srpna.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.