VIDEO: Hrozivé týrání zvířat u Prahy. Správce obory měl chytat a střílet kočky

Hrozivé týrání zvířat se mělo odehrávat několik měsíců v oboře Březka na okraji Kostelce u Křížků. Správce L. B. podle videí, která jej při tom zachycují, do pastí u zdi obory chytal kočky a další drobná zvířata.

Na záběrech, které má TN.cz k dispozici, lze také vidět, jak do polapených koček, které na první pohled nejsou divoké, šťouchá skrze mříže klece klackem. Po chvíli pak vytáhne loveckou pušku a uvězněné zvíře zastřelí.

Navzdory brutalitě údajného chování správce obory o něm zastupitelstvo vesnice, která má zhruba 700 obyvatel, nevědělo. "O něčem takovém slyším poprvé. Žádná taková informace nám oficiální ani osobní cestou nepřišla," sdělil redakci TN.cz místostarosta Kostelce Zdeněk Eisenreich (nez.).

[chooze:article;value:558556]

​V oboře působí L.B. teprve krátce. "Je tam nově, teprve dva roky, když nahradil předešlého. Za tu dobu jsem ho myslím ani jednou neviděl," dodal Eisenreich. Nejstarší záběry, na kterých je L. B. zachycen, jsou staré přibližně půl roku.

Případem už se zabývá i policie. "Tuto záležitost řešíme. Zahájili jsme trestní řízení pro týrání zvířat, provádíme standardní úkony, zejména sběr důkazů a výslech svědků i podezřelých," uvedla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

Správce obory však jakoukoliv vinu popírá. "To rozhodně není pravda. Pokud na těch záběrech nějaký klacek je, je to proto, abych tu kočku z klece vyhnal," tvrdil L.B., a to i navzdory tomu, že na záběrech je zřetelně vidět, že pasti byly zavřené a kočka tak neměla kudy vyběhnout ven předtím, než na ni vytáhl pušku.

[chooze:article;value:539795]

​Údajné týrání, do kterého se měl zapojit i další pracovník obory V. Ž., řeší i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). "Byl jsem v kontaktu se Státní veterinární správou a ředitelem Výzkumného ústavu. Podle veterinární správy dochází na videu k vážnému týrání zvířat, zřejmě i k porušení veterinárního zákona. Rozhodně nestrpím jakékoli týrání zvířat a špatné zacházení s nimi. Podle výsledků šetření vyvodíme adekvátní důsledky," prohlásil.

Mezi obětmi konání však nebyly pouze kočky, které na záběrech vypadají jako zdraví domácí mazlíčci. Na jednom z videí lze vidět, jak správce obory zastřelil v kleci zachyceného tchoře tmavého. Informační systém ochrany přírody přitom vede tuto šelmu jako chráněný druh. 

I to, že by měl zastřelit tchoře, L.B. popřel. "Nejsem si vědom žádného tchoře. Na záběrech je kuna, kunu od tchoře poznám," dodal správce. Za týrání zvířat mu podle trestního zákoníku v případě prokázání viny hrozí až šestiletý trest a zákaz činnosti.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.