V Zimbabwe zatkla policie českého turistu. Hrozí mu 20 let za mřížemi

Zimbabwská policie zadržela českého turistu ve městě Masvingo. V tamních ulicích měl natáčet video, ve kterém popisoval špatnou ekonomickou situaci i dlouhé výpadky dodávek elektřiny a vody, které zemi trápí.

Mluvil anglicky a jeho slova zaslechli policisté, kteří opodál řešili dopravní nehodu. Úřady mužovy výroky označili za šíření nepravd s úmyslem popudit veřejnost.

Zadržení Čecha v Zimbabwe potvrdilo redakci TN.cz mluvčí ministerstva zahraničí. "Případ řeší náš zastupitelský úřad, který sídlí v sousední Zambii a na detaily případu se dotázal zimbabwského ministerstva zahraničních věcí," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Martina Wernerová.

[chooze:article;value:568217]

​Podle deníku ZimLive soudce odmítl propustit Čecha na kauci. Obává se totiž toho, že by se kvůli propustným hranicím mohl ze země snadno utéct. Aktuálně má zimbabwská policie pracovat na shromažďování důkazů.

"Nyní je situace taková, že příští týden se náš diplomat ze Zambie vydá do Zimbabwe a bude se chtít setkat s českým občanem a být přítomen i u hlavního soudního líčení v této věci," dodala Wernerová. Pokud mu tamní soud prokáže vinu, hrozí mu 20 let za mřížemi.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.