Ukrajinci prolomili mlčení ohledně ofenzivy v Rusku. Řekli, co plánují

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé ve svém pravidelném prohlášení na síti X zmínil ukrajinský útok na ruské území. "Rusko do naší země přineslo válku, mělo by na vlastní kůži pocítit, co činí," nechal se slyšet. "Ukrajinci ví, jak dosáhnout svých cílů. Jejich dosahování ve válce ale nebyla naše volba," prohlásil také.

Jaké jsou současné cíle Ukrajinců v Kurské oblasti poodhalil ve vysílání ukrajinské televize prezidentův poradce Mychajlo Podoljak. "Reagují (Rusové pozn. red.) na něco jiného než na strach? Ne. To si musíme konečně uvědomit. Rusko bude každý kompromis vnímat jako slabost a ochotu před ním pokleknout," prohlásil podle magazínu Newsweek.

Případné územní zisky tak Ukrajina pravděpodobně plánuje využít jako trumf v dalších jednáních. "Něco z nich můžete vymáčknout, získat, pokud pochopí, že to neprobíhá podle jejich scénáře," prohlásil sám Podoljak.

[chooze:article;value:568633]

K tomu, že cílem Ukrajiny je zlepšit svou vyjednávací pozici, se kloní také expertka na Ukrajinu a výzkumná pracovnice z londýnské King's College Jade McGlynnová. "Jako vojenská strategie mi to nedává moc smysl. Ale jako politická strategie to už přináší úspěchy. Znovu to ukazuje, že Putinovy ​​takzvané červené čáry jsou jen slova a že Rusko není tak silné, jak někteří tvrdí," řekla pro britský Guardian.

Zatímco Rusko mluví v souvislosti probíhajícími boji o terorismu, podle Bílého domu, Evropské komise i české vlády má ale Kyjev v rámci sebeobrany na útoky na ruské území právo. Ukrajincům se navíc stále daří postupovat. Podle amerického Institutu pro studium války ukrajinské síly postoupily až 35 kilometrů do hloubky ruského území.

Analytik: Ochota Ukrajinců vzdát se části území postupem času roste:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.