Turistu v Řecku kousl jedovatý pavouk. I přes snahu lékařů zemřel

Muž, jenž byl na dovolené v Pyrgosu na západě Řecka, si pavoučího kousnutí dle informací webu iefimerida původně ani nevšiml. O tom svědčí fakt, že s bolavou nohou nejprve šel na vyšetření k ortopedovi. Ten jej urgentně poslal do nemocnice.

Prvotní vyšetření nevyvolávaly u lékařů žádné větší obavy, nicméně postupem času se jeho stav rapidně zhoršil. Lékaři jej zaintubovali a snažili se jej zachránit, to se jim ale nakonec nepodařilo. Muž ve čtvrtek odpoledne v nemocnici zemřel.

[chooze:article;value:553457]

Muže měl kousnout koutník ryšavý (Loxosceles rufescens). Tento druh pavouka je ve středomořských oblastech velmi rozšířený. Nejčastěji se vyskytuje ve sklepech, starých budovách, schodištích, na půdách, nebo pod nábytkem.

"Kousnutí tohoto pavouka způsobuje příznaky, které se podobají gangréně. Nejprve přijde zarudnutí kůže, následně otok a puchýře," uvedl pro web patrisnews vědecký pracovník Fytopatologického ústavu Benaki Theorodos Stathakis.

[chooze:article;value:565444]

"Přijít mohou i systémové příznaky, mezi něž patří bolest hlavy, horečka, vyrážka, zvracení, křeče a podobně," dodal. Podle Řecké dermatologické a venerologické společnosti (EDAE) se lokální nekrotické prvky objevují brzy, po 12 až 24 hodinách, zatímco systémové příznaky se objevují po druhém až třetím dni.

Pokud se objeví příznaky, je nutná okamžitá lékařská pomoc. Účinný protijed proti kousnutí podle Theodorose Stathakise neexistuje. Důležitá je proto i první pomoc, jejíž součástí jsou studené obklady, které snižují působení hlavní složky jedu a omezují postup nekrózy.

Šokující nález na letišti. Muž převážel 1 500 jedovatých pavouků a štírů (05/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.