Poplach epidemiologů. Nová zákeřná varianta covidu už se šíří v 80 zemích

[chooze:gallery;value:36988]

Světem se šíří nová varianta covidu-19. Konkrétně se jedná o kmen KP 3.1.1. Podle deníku Mirror má na svědomí přibližně 50 procent případů v USA. "Varianta KP.3.1.1 je na cestě stát se dominantní," prohlásil profesor molekulární medicíny Eric Topol ze Scripps Research na začátku srpna.

Web Newsweek upozorňuje, že může být významně infekčnější než předchozí varianty a pro náš imunitní systém to tak může být větší výzva. Rizikoví jedinci by se tak měli nechat přeočkovat.

Celkově počty nakažených rostou po celém světě. Novináře o tom v úterý informovala doktorka Maria Van Kerkhoveová ze Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta situaci sleduje v 84 zemích, přičemž procento pozitivních testů se v posledních týdnech zvyšuje.

[chooze:article;value:568624]

Nové vlny covidu-19 zasáhly Ameriku, Evropu i západní Pacifik. Na severní polokouli jde o něco neobvyklého, jelikož respirační onemocnění se běžně šíří především při nižších teplotách.

"​V posledních měsících se v mnoha zemích bez ohledu na roční období vyskytl prudký nárůst výskytu viru covid-19, a to i během olympijských her," uvedla Kerkhoveová. Údaje z více než 80 zemí ukazují, že počet případů roste celosvětově.

Jak připomíná web Euronews s odkazem na středeční prohlášení WHO, nejméně 40 sportovců se na olympijských hrách nakazilo koronavirem nebo jinými respiračními onemocněními.

Přibývá obézních dětí. Přispěl k tomu i covid-19. Podívejte se na záznam vysílání TN Live:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.