Odborníci o cestovním ruchu: Sdílíme optimismus, cizinci chtějí zemi poznávat

Služeb hotelů a penzionů využilo téměř 6 milionů lidí, což je o 3,3% více než ve stejném období v loňském roce. "Tyto prázdniny nám trošku schází čeští turisté, kteří se rozhodli hodně ve velkém množství vycestovat ven, ale jinak sdílíme optimismus. Někdy v roce 2023 jsme se dostali přibližně na podobná čísla, jako jsme měli v roce 2019 a nyní už rosteme," uvedl Václav Stárek.

"Jednoznačně dochází k oživení cestovního ruchu, skutečně překonáme předcovidová čísla roku 2019 a i ty ekonomické ukazatele, jako je nízká míra inflace, nízká míra nezaměstnanosti, tempo růstu hrubého domácího produktu a především reálný růst mezd, přispívají k tomu, že se i cestovnímu ruchu bude dařit," doplnil Petr Studnička.

[chooze:article;value:565591]

Právě rok 2019 je pro cestovní ruch klíčovým pro srovnávání. Po něm následovaly krize, které cestovní ruch v Česku ovlivnily. "Musíme si uvědomit, že cestovní ruch je vlastně zbytnou potřebou. To znamená, lidé nejprve zaplatili své výdaje na jídlo, potraviny, bydlení. Dneska naštěstí vidíme, že ty tržby rostou a že se ekonomice začíná dařit a lidé také chtějí nadále cestovat," pospal Studnička.

Ve druhém čtvrtletí tohoto roku přijelo do Česka o 10 % více cizinců. Podle Studničky za tím stojí snaha poznávat Česko. "Musíme si také uvědomit, že z těch zahraničních návštěvníků jsou významné především ty sousední státy, jako je Německo, které je pro nás vždy naprosto zásadní, dále Slovensko, Polsko. Přispívají k tomu ale i třeba obnovované, postupně přímé letecké dálkové linky, například z Tchaj-wan nebo Čínské lidové republiky," vysvětlil.

[chooze:article;value:562495]

Většina turistů dle odborníků vyhledává Prahu. Někteří ale cestují i do dalších destinací. "Máme u nás památky UNESCO, to znamená města, která jsou historicky chráněná. Pak jsou to nádherné přírodní oblasti, destinace, které nabízíme našim turistům. Většinou je to tak, že ti, kteří přijíždějí po své vlastní ose, jsou to většinou Němci, Poláci, Slováci, mají možnost větší flexibility a právě i takovéto kouty objevují," upřesnil Stárek.

Určitým problémem jsou pak turisté, kteří do Česka létají. Ti se totiž ve městech moc nezdrží a hned zase cestují jinam. "Pokud se chcete například dostat do Českého Krumlova,  tak není problém udělat jednodenní výlet z Prahy.  A ty destinace potom samozřejmě těmi jednodenními turisty trošku trpí, protože pouze proběhnou město, seznámí se s těmi památkami a zase odjíždí," doplnil Stárek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.