Japonsko zasáhly silné otřesy, odborníci poprvé varují před megazemětřesením

Zemětřesení mělo totiž epicentrum východně od ostrova Kjúšú v hloubce 30 kilometrů pod mořskou hladinou, na okraji Nankaiské prolákliny, jejíž zlom je zdrojem nejničivějších zemětřesení, uvedla agentura AP.

Čtvrteční otřesy si vyžádaly na Kjúšú devět lehce zraněných, většinou padajícími předměty. Ani materiální škody nebyly velké. Varování před tsunami bylo po několika hodinách odvoláno, největší vlny měřily jen půl metru.

[chooze:article;value:567602]

​Seismologové se však obávají, že otřesy "probudily“ Nankaiskou proláklinu, která se táhne zhruba 500 kilometrů na dně Tichého oceánu podél jižního japonského pobřeží. V minulosti bylo toto místo zdrojem nejničivějších zemětřesení s tisícovkami obětí.

Tato megazemětřesení přišla jednou za 90 až 200 let a poslední propuklo v roce 1946, popsala BBC.

Podle odborníků existuje až 80procentní pravděpodobnost, že v příštích 30 letech udeří podél prolákliny zemětřesení o síle 8 až 9 magnituda s následnou tsunami a katastrofické odhady hovoří až o 200 tisících mrtvých.

Představitel japonské meteorologické agentury Šinja Cukada řekl, že díky čtvrtečním otřesům "existuje relativně vyšší pravděpodobnost dalšího silného zemětřesení ve srovnání s normálními časy", i když načasování a přesné místo nelze předpovědět.

[chooze:article;value:566199]

​Agentura však ve čtvrtek večer vydala poprvé v historii výstrahu před velkým zemětřesením, která je prozatím v platnosti týden. Lidé mají být ostražití, zásobit se potravinami a vodou a ti, kterým to situace dovolí, by se měli evakuovat. Úřady rovněž kontrolují evakuační trasy a střediska a vládní tým pro krizové řízení je v pohotovosti.

Japonci jsou na zemětřesení zvyklí, na souostroví ležícím v takzvaném Ohnivém kruhu se jich odehrává téměř pětina ze všech na světě, ročně je to asi 500 otřesů. Mají propracovaný systém varování, pravidelná cvičení a speciální stavební postupy a přísné předpisy.

Katastrofám se přesto nedá zabránit, v roce 2011 podmořské zemětřesení o síle 9 magnituda a následné tsunami usmrtily více než 18 tisíc lidí a způsobily ve Fukušimě největší jadernou havárii od Černobylu.

Obětí ničivého zemětřesení v Japonsku přibývá. Záchranářům dochází čas (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.