Číňané se chystají k útoku na Tchaj-wan. Využít k tomu mají tajnou zbraň

V docích Čchang-sing Dao na severovýchodním pobřeží Číny vyrůstá obří výsadková loď pro čínské námořnictvo. Podle satelitních snímků je největší svého druhu. Svými rozměry podle zpravodajského webu The Telegraph překonává americké výsadkové lodě třídy America i francouzskou letadlovou loď Charles De Gaulle.

Podobná plavidla jsou přitom pro Čínu naprosto zásadní, pokud chce do budoucna naplnit svou ambici o úplné ovládnutí Jihočínského moře a ostrova Tchaj-wan. Slouží totiž k přesunu velkého množství vojáků do bojových oblastí a jejich podpoře.

"Tato loď, označovaná také jako Typ 076, představuje pro schopnosti Čínské lidové osvobozenecké armády významný krok vpřed, pokud jde o její schopnost působit dále od čínských břehů," hodnotí její význam americký think tank Centrum pro strategická a mezinárodní studia (CSIS).

[chooze:article;value:568270]

Plavidlo je dlouhé 260 metrů a jeho letová paluba má rozlohu přes 13 500 metrů, což jsou asi dvě fotbalová hřiště. Podobně jako jeho americké protějšky po dokončení nejspíš ponese desítky vrtulníků a letadel, výsadkové čluny a stovky až nižší tisíce příslušníků námořní pěchoty.

V čem se naopak od ostatních podobných výsadkových lodí liší, je přítomnost katapultu. Většinou totiž z takovýchto plavidel můžou startovat pouze vrtulníky či letadla schopná kolmého vzletu a přistání, jako jsou letouny Harrier, F-35B nebo konvertoplán Osprey. Katapulty ovšem umožní Číně toto plavidlo využít i jako malou letadlovou loď klasického střihu.

Pozoruhodná je podle odborníků také rychlost stavby lodě. Na vodu by se mohla poprvé podívat už v první polovině příštího roku. Plné zavedení do služby pak ale nejspíš potrvá měsíce, či spíše roky.

Čínští investoři postupně opouštějí Česko, teď je více láká Maďarsko:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.