Krétu zasáhly požáry. Evakuují obyvatele, na místě jsou stovky hasičů

Rozsáhlý lesní požár zasáhl regiony Amari a Rethymno na řeckém ostrově Kréta. Ve středu večer se kvůli silnému větru rozšířil na sever směrem k vesnici Agia Paraskevi, jak informuje web Greek City Times.

"Bezprostředně nebyly hlášeny žádné škody na domech ani zranění," uvedla agentura AP. Malou vesnici ale preventivně evakuovali. "Obyvatelé tří sousedních vesnic byli rovněž varováni, aby byli v případě potřeby připraveni opustit své domovy," dodala agentura.

[chooze:article;value:567652]

Tamější hasiči uvedli, že s plameny v okrese Rethymno bojuje 222 hasičů, včetně 32, kteří přiletěli z jiných částí Řecka. Oheň řádil v křovinách a olivových hájích a byl hnán silným větrem.

Letos v létě vypuklo po celém Řecku už více než 2 000 požárů, což podle úřadů představuje nejvyšší riziko za posledních dvacet let. Důvodem je mírná a suchá zima, po níž následovalo suché a horké jaro, které způsobilo, že vegetace v celé zemi je velmi suchá, což umožňuje rychlé šíření plamenů.

[chooze:article;value:563424]

Investice do většího počtu hasicích prostředků, včetně letadel pro shazování vody a dronů pro včasné varování, spolu s intenzivním úsilím hasičů ale vedou k tomu, že většina požárů je uhašena během několika hodin. Podle webu ekathimerini se v zemi jen za středu rozhořelo 29 požárů a 24 z nich se podařilo hasičům rychle uhasit.

Kypr zachvátil v červnu rozsáhlý požár. Nedařilo se ho dostat pod kontrolu (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.