V Británii pokračují nepokoje. Policie očekává krušnou noc

Rabování, útoky na azylová centra i napadání policistů. Británie zažívá čím dál horší eskalaci násilí. Vláda nasazuje tisíce policistů. Předpovědět, ve kterém koutu země budou násilnosti nejintenzivnější, je ale těžké.

"Nasadili jsme tisíce policistů, abychom chránili naše občany. Je zcela neakceptovatelné, ať už máte jakékoli politické názory, kohokoli zastrašovat. Azylové domy operují legálně, zato tito kriminálníci ne, a my je zastavíme," uvedl komisař Metropolitní policie Londýna Sir Mark Rowley.

Demonstranti zranili už přes 90 policistů a denně přibývají další. Bývalý první ministr Skotska Humza Yousaf prohlásil, že zvažuje se svou rodinou odchod ze země.

[chooze:article;value:568023]

"Jsou to extremisté. Nechtějí protestovat, nechtějí vyjádřit svůj názor. Chtějí způsobit násilí, rozvrat a zastrašování. A to není v pořádku," sdělil ministr pro bydlení, územní plánování a životní prostředí Jim McMahon.

Vláda se snaží viníky trestat co nejrychleji. Tři roky vězení už dostal 58letý výtržník, který během násilných nepokojů v Southportu udeřil policistu do obličeje. Další dva poslal soud za mříže na zhruba dva roky. Úřady v Manchesteru v úterý odsoudily také 18letého muže k dvouměsíčnímu vězení za to, že rozbil okno policejního auta. 

Násilnosti páchají různé skupiny, například skupinka propalestinských demonstrantů napadla muže před restaurací v Birminghamu.

Nepokoje v Británii začaly minulý týden před mešitou v Southportu pouhý den poté, co mladík s africkými kořeny narozený ve Walesu zabil tři mladé dívky. Následně se rozšířila dezinformace, že byl žadatelem o azyl. Protesty se pak rychle rozšířily i do dalších oblastí. 

[chooze:article;value:567261]

V Británii se jedná o téma číslo jedna. Podle novinářky žijící v Londýně Terezy Tomanové mají tyto nepokoje jen pramálo společného s prvotní reakcí na útok v Southportu. "Lidé mají zkrátka strach. Ten strach se šíří mezi lidmi v různých komunitách, mezi lidmi jiných barev pleti, ale i mezi policisty," řekla pro TV Nova.

Běžný turista napjatou situaci v Británii podle ní vnímat nebude, ale člověk, který tam žije, cítí, že ve vzduchu visí strach. "Nikdo neví, co se ještě může odehrát," dodala Tomanová.

Došlo ke zřízení speciálních jednotek i posílení policejních jednotek po celé Velké Británii. Na středu policie povolala do služby na 1 300 policistů navíc. Ti vyčkávají a hlídají situaci, aby se útoky nestaly ještě drastičtějšími.

Podle Tomanové se nedá odhadnout, kdy nepokoje skončí. O středě se mluví jako o jednom z nejintenzivnějších dnů. "Očekává se přes 100 různých demonstrací a v návaznosti na to i 30 protidemonstrací, které mají ukázat, že s nepokoji běžní Britové nesouhlasí," doplnila.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.