PŘEHLED: Němci mají vyšší minimální mzdu než Češi průměrnou. A nejsou sami

Spolehlivě nejvyšší minimální mzdu má Lucembursko. Tam si zaměstnanec vydělá minimálně v přepočtu téměř 65 tisíc korun. O deset tisíc míň je to Irsku a na více než padesát tisíc si musí přijít i Belgičané, Němci nebo Nizozemci.

"Platí, že minimální mzda je vždy nějakým podílem mzdy průměrné. Což pak vede k tomu, že v zemích, kde jsou vyšší nebo vysoké průměrné platy, nebo i ty mediánové, tak bývá i vyšší minimální mzda," objasnil hlavní ekonom Roklen24 Pavel Peterka.

​Naopak nejnižší minimální mzdu má Bulharsko. A to jen něco málo přes 12 tisíc korun. Z Evropské unie nemá zákonem stanovenou minimální mzdu šest států. Například v Rakousku nic takového není. Naopak ve Finsku nebo v Dánsku podobný systém existuje, jen o výši vyjednávají odbory se zaměstnavateli a může se tak lišit napříč odvětvími.

Takzvané kolektivní smlouvy fungují také v Itálii, na Kypru a ve Švédsku. "Ani Evropská unie nevyžaduje, aby členské státy něco jako minimální mzdu měly," řekl datový analytik Datarun Petr Bartoň.

[chooze:article;value:568410]

​Na minimální mzdu v zemích Evropské unie si před dvěma lety posvítil i Brusel. Její výše sice i nadále zůstane v gesci členských států, budou ale muset zaručit, že je dostatečně vysoká pro důstojnou životní úroveň. A v případě porušení se zaměstnanci budou moci bránit.

"Jasně říkáme, že minimální mzda je za nás adekvátní v případě, že představuje šedesát procent průměrné mzdy. Dáváme státům jasná a důrazná doporučení," uvedl poslanec Evropského parlamentu Dennis Radtke. Členské státy musí nová evropská pravidla uvést do praxe do podzimu letošního roku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.