Poplach v Rusku. Putin svolal radu bezpečnosti, Ukrajinci u Kursku postoupili

Ukrajinský útok v Kurské oblasti pokračuje. Podle státní agentury TASS ruské bezpečnostní síly průlom zastavily, informace od některých ruských vojenských blogerů ale naznačují opak. Podle amerického Institutu pro studium války postupu ukrajinských sil napovídají také některá vyjádření guvernéra oblasti Alexeje Smirnova. Vývoj na místě je ale nepřehledný.

Podle investigativního novináře magazínu Der Spiegel Christo Grozeva Vladimir Putin kvůli vývoji v oblasti svolal zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace. Tuto informaci následně potvrdil sám Putin. Na jednání vlády ukrajinský postup označil za "rozsáhlou provokaci".

Ruská média píší, že Putin dění bedlivě sleduje. "Pan prezident zdůraznil, že podpora pro náš region bude poskytována ve všech oblastech," prohlásil podle deníku Kommersant Smirnov.

Podle ruských úřadů při útoku zemřelo nejméně pět lidí, dalších 28 se zranilo. Dvě stovky lidí pak úřady evakuovaly. "Byl to další teroristický útok, který se zjevně zaměřoval na mírumilovné obyvatele, civilisty," okomentovala dění v oblasti v souladu s dlouhodobou rétorikou ruského režimu mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

[chooze:article;value:568215]

Jak upozorňuje i tisková agentura Ukrinform, ukrajinské vedení se k dění v Kurské oblasti zatím nevyjádřilo. Tato státní agentura dále připomněla, že válku s Kyjevem vyvolala právě Moskva. "Ukrajina může vést nepřátelské akce na území Ruské federace a uplatňovat své zákonné právo na sebeobranu. Ukrajina tuto možnost zatím plně nevyužila," dodává. 

 Analytik: Rusko útočilo drony na Kyjev. Chce Ukrajinu vojensky a ekonomicky vyčerpat (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.