Chybí místa pro žáky, čím dál častěji se staví kontejnerové školy

Obvykle se do nich ukládá dělnické nářadí nebo přepravuje zboží z jedné strany světa na druhou. Na podzim v nich ale budou sedět žáci základních škol. Jednu takovou kontejnerovou školu postavili loni v Drahelčicích.

Letos v létě nechala obec přistavět další patro, kde budou od září dvě nové třídy. "Bude tady 80 dětí, to jsou dvě první a dvě druhé třídy. Máme to pronajaté. Dvě třídy stojí zhruba dva miliony korun ročně, což není málo, ale nám nic jiného nezbývá," řekla TV Nova místostarostka Drahelčic Irena Moulisová (Společně pro Drahelčice).

[chooze:article;value:501170]

​V kontejneru jsou třídy, šatny, kabinety i záchody. Vybavené jsou navíc klimatizací a topením. Objekt je zkolaudován a splňuje všechny bezpečnostní požadavky. V kontejnerové škole mají děti k dispozici i jídelnu, kam chodí na oběd po třídách.

Kontejnery jsou v poslední době, kdy Česko trápí nedostatečné kapacity škol, velkým trendem. Zvýšený zájem pozorují i stavební firmy. Mobilní kontejnery mají řadu výhod.

"Je to rychlost, protože hlavní část stavby probíhá mimo místo realizace, ale ve výrobně. Tam probíhá výroba modulu včetně povrchu, podlahy, stěn, stropů a včetně všech instalací. Modulové stavby nemají žádné specifické vlastnosti ve srovnání se zděnou konstrukcí," vysvětlil obchodní ředitel společnosti Warex David Rieger.

Kontejnerovou školu je podle firem možné postavit klidně i během tří měsíců. Nejčastěji je tak firmy staví o letních prázdninách.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.