Západ se snaží zachránit, co se dá. Hrozba totální války je stále ve vzduchu

Situace na Blízkém východě je stále velmi napjatá. Izrael se připravuje na útok ze strany Íránu, Washington údajně přesouvá letadlové lodě směrem k Izraeli a Írán prý přesouvá odpalovací zařízení raket.

Mezinárodní koalice pod vedením USA se má připravovat na pomoc Izraeli při odrážení očekávaného íránského útoku. Její představitelé podle the Times of Israel preventivně varovali Izrael, aby nereagoval příliš tvrdě.

"Netlačte na to. Dobře si rozmyslete, než provedete odvetný útok. Cílem koneckonců není dojít k totální válce," mělo zaznít směrem k Izraeli.

[chooze:article;value:568133]

​Před hrozbou totální války varují v posledních dnech světová média opakovaně. Důvodem je, že Írán se chce pomstít Izraeli za atentát na vůdce Hamásu Ismáíla Haníju.

"Nikdo nemá právo pochybovat o zákonném právu Íránu potrestat sionistický režim," citoval portál Wion mluvčího íránského ministerstva zahraničí Násira Kanáního. 

Svět na nestabilní situaci reaguje a připravuje se na možnost eskalace konfliktu v totální válku. Minimálně 18 aerolinek podle the Times of Israel zrušilo lety do Izraele i do sousedního Libanonu.

Řada zemí také vyzvala své občany, aby opustili Libanon, jelikož rostou obavy z rozšíření konfliktu. Mezi nimi je například USA, Velká Británie, Austrálie, Francie, Kanada, Jižní Korea, Saúdská Arábie, Japonsko, Turecko a Jordánsko.

Hizballáh by mohl proti Izraeli použít tisíce raket. Podívejte se na pondělní rozhovor s analytikem Oldřichem Burešem ve vysílání TN Live:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.