Sedm let vězení za rabování na Ukrajině. Soud potrestal českého vojáka

Sedmiletý trest vězení dostal od Městského soudu v Praze bývalý voják Filip Siman. Do vězení má poputovat kvůli rabování, kterého se podle obžaloby dopustil na Ukrajině. Úterní rozsudek je zatím nepravomocný.

Siman na Ukrajinu odcestoval v roce 2022, krátce po vypuknutí války, jako dobrovolník. Jeho hlavní povinností v ukrajinské armádě bylo hlídkování v zákopech. Účastnil se také uklízení v městečkách Irpiň a Buča na okraji Kyjeva. Kromě toho se však měl zabývat ještě další činností.

[chooze:article;value:465542]

​Podle prokurátora totiž Siman okrádal mrtvoly civilistů i vojáků o cennosti. Ponechat si měl například hodinky, prsteny a další šperky nebo slitky drahocenných kovů. Na Ukrajinu přijel v březnu 2022, už o měsíc později je však ukrajinská armáda zadržela a poslala zpět do Česka právě kvůli rabování.

Jako důkazy posloužily obžalobě především videa, na kterých ukazoval svou kořist. Plenění v prostoru válečných operací, kterého se Siman podle soudu dopustil, se v českém právu trestá i vězením o délce osmi až dvaceti let. Odsouzenému Simanovi však pomohl čistý trestní rejstřík k mírnější sazbě.

Dohra pro agresivní policisty z Prahy. GIBS je chce poslat k soudu (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.