Rozhodli jsme se zaútočit na Izrael, oznámilo íránské ministerstvo

Že se Írán rozhodl zaútočit na Izrael, oznámil v pondělí izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, píše deník The Jerusalem Post. Informaci mu měl předat maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. "Írán nás informoval, že má v úmyslu zaútočit na Izrael," řekl Kac.

Szijjártó informaci obdržel od íránského ministra zahraničí Alího Bagherího. Případný útok má být odpovědí na zabití Ismáíla Haníji minulý týden v Teheránu. K němu se sice Izrael nepřihlásil, ale předpokládá se, že za ním stál.

[chooze:article;value:568053]

Panují obavy, že Írán by mohl koordinovat svůj útok s jím podporovanými skupinami, včetně Hizballáhu, Hútíů a dalších v Sýrii a Iráku. Už v neděli měl podle webu Axios ministr zahraničních věcí Spojených států Anthony Blinken na jednání skupiny G7 říct, že útok Íránu a Hizballáh je možné očekávat v následujících 24 až 48 hodinách.

"Svět by měl Íránu vyměřit cenu za jakoukoli agresivní akci," reagoval Kac na Íránské výhružky. "Mlčení k rozšiřujícím se zločinům sionistického režimu bude škodlivé pro regionální stabilitu," řekl Bagheri při telefonátu se svým bahrajnským protějškem, jak informovalo na síti X Íránské ministerstvo zahraničí.

[chooze:article;value:568118]

Spojené státy zatím spoléhají na diplomacii. Americký prezident Joe Biden i další představitelé proto v uplynulých dnech jednali s řadou blízkovýchodních politiků. Rusko zabití Haníji odsoudilo a vyzvalo všechny strany, aby se zdržely kroků, které by mohly Blízký východ uvrhnout do širší regionální války. Rusové a Íránci jsou dlouhodobými strategickými partnery.

Situace na Blízkém východě je obzvláště napjatá od loňského října, kdy Hamás zaútočil na Izrael a spustil tak regionální krizi. Atmosféru minulý týden vyhrotilo zabití několika vysoce postavených členů Hamásu. Už v dubnu Izrael odvrátil s pomocí spojenců rozsáhlý Íránský útok.

Odbornice: Izrael zesměšnil Írán. Reakce Teheránu může vyvolat velkou válku (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.