Odborníci varují před novými hrozbami pro telefony. Připraví vás o data i peníze

Odborníci na kybernetickou bezpečnost varují před dvojicí virů, která napadá mobilní telefony s operačním systémem Android. Prvním je malware nazvaný BingoMod, na který upozornila společnost Cleafy.

Jeho hlavním účelem je krádež peněz z bankovního účtu. Podle webu Bleeping Computer se šíří prostřednictvím podvodných SMS s odkazem na stránku, kde se paradoxně prezentuje jako kyberbezpečnostní program, který by měl před podobnými hrozbami chránit.

Poté, co jej uživatel takto nainstaluje a povolí mu přístup do systému, se virus pustí do práce. Krade přihlašovací údaje, zachycuje SMS zprávy a pořizuje snímky displeje s cílem oklamat zabezpečení bankovního účtu. Ukrást přitom může až stovky tisíc korun. Po krádeži ale jeho úkol nekončí. Aby zahladil stopy po svém řádění, napadené zařízení většinou vymaže.

[chooze:article;value:565024]

Společnost Google už v reakci na tento virus zavedla protiopatření. Činnost BingoModu by měla blokovat funkce Play Protect. Na její ochranu ale nelze spoléhat. Virus jehož autoři, kteří pochází pravděpodobně z Rumunska, průběžně vylepšují.

Průběžně se mění také virus BlankBot, před kterým varovala společnost Intel 471. I tento virus cílí na bankovní účty a podle magazínu Forbes se velmi dobře skrývá před antivirovými programy. Před uživateli se ale tváří jako běžná neškodná aplikace. I proto odborníci radí aplikace instalovat pouze ze známých zdrojů a od důvěryhodných vývojářů.

Zajímavostí přitom je, že tento virus útočí na zařízení s nejnovějšími verzemi operačního systému Android, tedy 13 a 14. Zatím prý napadal převážně zařízení uživatelů z Turecka, podle expertů ale nic nebrání tomu, aby fungoval i v jiných zemích.

Nemáte v autě držák na telefon? Poradíme vám, jak ho snadno vyrobit (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.