Napětí kvůli hrozbě totální války roste. Do konfliktu se vkládají i Rusové

Šojgu odcestoval do Teheránu v pondělí, načež se dle listu Tehran Times setkal s íránským prezidentem Masúdem Pezeškjánem, tajemníkem Nejvyšší rady národní bezpečnosti Alím Akbarem Ahmadjánem a náčelníkem štábu íránských ozbrojených sil Mohammadem Bágherím.

Zástupci Teheránu během schůzky požádali Rusko o moderní radary a pokročilé systémy vzdušné obrany. Deník New York Times s odvoláním na dva íránské představitele, kteří jsou obeznámeni s válečným plánováním uvedl, že této žádosti bylo vyhověno a Rusové s dodávkami začali.

[chooze:article;value:568133]

"Jsme připraveni na plnou spolupráci s Íránem v regionálních otázkách. Naše partnerství je důležité při řešení společných výzev a prosazování společných zájmů," citoval Tehran Times Šojguovo prohlášení. Mohammad Bágherí dodal, že vztahy s Ruskem jsou hluboké, dlouhodobé a strategické.

Rusko má přitom ekonomické a kulturní vazby i směrem k Izraeli. Na jeho území žije velké množství ruských Židů. Analytici ovšem uvádějí, že si Rusové nemohli dovolit žádost Teheránu odmítnout, jelikož potřebuje íránské drony na Ukrajině.

[chooze:article;value:568084]

"Otázkou je, jak Rusové uklidní Teherán, aniž by si zničili vztahy s Izraelem," uvedl pro New York Times ředitel pro politiku a výzkum ve zpravodajské a bezpečnostní poradenské společnosti Soufan Group Colin P. Clarke.

Podle tajných služeb hrozí v regionu "totální válka". Západní letecké společnosti už zrušily lety, zhruba dvacítka zemí varuje své občany, aby se vyhnuli Izraeli a Libanonu obloukem.

Podle analytika Oldřicha Bureše by Hizballáh mohl proti Izraeli použít desetitisíce raket. Podívejte se na rozhovor pro TN Live:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.