Na Česko se ženou silné bouřky. Meteorologové ukázali detailní mapu

[chooze:gallery;value:36910]

​Český hydrometeorologický ústav varuje před bouřkami, které se ženou na Česko. Udeřit mají už brzy. "Ve středu večer bude přibývat oblačnosti a začnou se objevovat přeháňky a bouřky, které budou i silné," upozorňuje.

Bouřkám ale mají předcházet vysoké teploty. Během úterního i středečního dne bude slunečno a teploty podle meteorologů budou místy dosahovat až tropických hodnot. Vydali proto výstrahu, která je platná od středeční 13. hodiny do 19. hodiny téhož dne.

ČHMÚ upozorňuje, že by vysoké teploty mohly zachvátit Prahu a části Středočeského a Ústeckého kraje. Právě v Ústeckém kraji platí výstraha pro Bílinu, Litoměřice, Louny, Lovosice, Most, Podbořany, Roudnici nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem a Žatec.

[chooze:article;value:567981]

​Ve Středočeském kraji je pak v platnosti pro Beroun, Brandýs nad Labem-Starou Boleslav, Černošice, Český Brod, Kladno, Kolín, Kralupy nad Vltavou, Lysou nad Labem, Mělník, Mladou Boleslav, Neratovice, Nymburk, Poděbrady, Rakovník, Říčany a pro Slaný.

​Odpolední teploty by se tam mohly vyšplhat až na 32 stupňů Celsia, což je vysoká zátěž pro lidský organismus. Lidé by si měli dávat pozor hlavně na to, aby se nepřehřáli nebo nebyli dehydratovaní.

"Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech," radí meteorologové.

O tom, jaké bude v týdnu počasí, mluvila v pondělí meteoroložka Dagmar Honsová:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.