Kontroly na hranicích s Maďarskem? EU se obává Rusů, kteří přijedou za prací

Pokud budou do Maďarska jezdit Rusové a Bělorusové, měly by se na hranicích země zavést kontroly. To si myslí skupina europoslanců pod českým vedením. 

"Tím, že ta karta, kterou jim budou udělovat, umožňuje cestovat po celé Evropě, po celém Schengenském prostoru, tak každý stát v Schengenském prostoru je skutečně ohrožen," uvedla poslankyně Evropského parlamentu Danuše Nerudová (STAN).

[chooze:article;value:567255]

Evropská komise zatím na europoslanecký dopis nereagovala. Sama je ale z rozhodnutí Maďarska zaskočená. S možným trestem pro Budapešť ale vyčkává.

"Maďarsku jsme položili řadu otázek, na jejichž zodpovězení stále čekáme. Naše pozice je jasná: Rusko je bezpečnostní hrozba pro unii a všechny státy musí pro bezpečnost unie udělat maximum," pronesla mluvčí Evropské komise Anitta Hipperová.

Maďarská vláda zmírnila podmínky pro vstup občanů celkem osmi zemí minulý týden. Mezi nimi je právě i Rusko a Bělorusko. Jejich občané mohou nově do země vstupovat bez jakýchkoliv bezpečnostních kontrol. A to za účelem práce. Budapešť všechna obvinění odmítá. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.