Komise vybrala čísla pro krajské volby. Do boje jde 95 stran a uskupení

Podzimní volby se konají ve všech krajích s výjimkou Prahy každé čtyři roky. Největší úspěch v roce 2020 zaznamenalo hnutí ANO, které získalo nejvíce hlasů v 10 krajích ze 13. Do letošního boje o přízeň voličů půjde s číslem 39.

Vylosovanými čísly budou označeny hlasovací lístky volebních uskupení, která je budou v následujících týdnech využívat také ve svých volebních kampaních.

[chooze:article;value:557487]

​Jedničku bude mít koalice SPOLU pro Liberecký kraj a pomyslné startovní pole uzavírá s číslem 95 koalice České suverenity sociální demokracie Jiřího Paroubka se stranou Domov.

​Z parlamentních stran získali nejvyšší číslo občanští demokraté, ty najdete pod číslem 85, Starostové, kteří momentálně vedou Středočeský a Liberecký kraj, mají 61, lidovci číslo 35, Piráti 21 a opoziční hnutí SPD 18. To ale ve většině krajů kandiduje v koalici s Trikolorou a hnutím PRO Jindřicha Rajchla. A pokud jsou zástupci této koalice pověrčiví, budou mít radost ze šťastné 7. Naopak obávanou 13 volební komise přiřadila koalici Za Moravu!

Spolu s krajskými volbami se bude konat i první kolo voleb senátních. Losování čísel ale v tomto případě provádí radnice v sídelních městech senátních volebních obvodů. Všechny kandidátky zveřejní Český statistický úřad na portálu volby.cz ve středu. 

Politolog Lukáš Valeš okomentoval nadcházející krajské volby. Rozhodující témata jsou pestrá, říká:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.