Hamás má nového vůdce. Je jím strůjce útoků na Izrael ze 7. října

Palestinské teroristické hnutí Hamás v úterý oznámilo jméno svého nového vůdce. Stane se jím dosavadní šéf Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár, který byl hlavním strůjcem útoků na Izrael ze 7. října. Podle agentury AP stojí v čele zastánců tvrdého přístupu a má blízko k Íránu. 

Sinvár ve funkci nahradí předchozího vůdce Ismáíla Haníju, na kterého byl minulý týden spáchán atentát v íránském hlavním městě Teherán. Íránská vláda i Hamás obvinili z útoku Izrael. Ten toto obvinění nepotvrdil, ani nevyvrátil, připomíná americká televize CNN

[chooze:article;value:567579]

​Vysoce postavený představitel Hamásu sdělil, že tato volba je "silným vzkazem okupantům (Izraeli), že Hamás pokračuje ve své cestě odporu", citoval web the Times of Israel vyjádření pro agenturu AFP. 

Sinvár žil od roku 2017 na území Gazy a na veřejnosti se objevoval jen zřídka. Nicméně Hamás vedl železnou rukou. Měl blízko k šéfovi vojenského křídla Hamásu Muhamadu Dajfovi, který byl zabit při červencovém útoku v Gaze, i ozbrojenému křídlu známému jako brigády Kásám. Sinvár také pracoval na posilování vojenských možností této skupiny.

Blízký východ se bouří. Smrt lídra Hamásu vyvolala ostré reakce. Podívejte se na čtvrteční reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.