Dopravní peklo v Pardubicích: Prokletý obchvat přinese více problémů než užitku

Třicet let se v Pardubicích obchvat stavěl jenom pusou. A když se konečně začalo, komunikace za 1,5 miliardy korun se drží plánů z 90. let. Tam kde začíná mezitím vyrostly domy a velká obchodní zóna s tisíci auty.

Čtyřproudový obchvat bude ústit do dvouproudové silnice, kde auta navíc přibrzdí kruhové objezdy. "Očekávám, že ta větší zátěž půjde k obchodnímu centru. To bude muset ŘSD vyřešit," uvedl náměstek primátora pro dopravu Jan Hrabal (ANO).

[chooze:article;value:564596]

Podle kritických názorů měl obchvat být opravdu za městem a ne jeho součástí. ​Kdyby se začalo projektovat dnes, tak by obchvat ústil za Ohrazenicemi za finskými domky, na druhé straně k Sezemicím a Počáplům.

Mapa obchvatu:

"Kdybychom měli ten projekt upravovat, tak bychom museli znovu projít stavebním řízením. Pardubice by čekaly čtyři až pět let,“ sdělil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

V místě, kde bude rychlostní tepna ústit, se očekává dopravní špunt. Teď je křižovatka v rekonstrukci, za pár týdnů bude nová. Přitom úřady už dnes vědí, že časem se bude muset silnice stejně zvětšit, což bude stát další peníze. Zeptali jsme se tedy na ministerstvu dopravy, co na neutěšenou situaci říká.

[chooze:article;value:560860]

"Pokud se ukáže tento stav z provozního pohledu skutečně jako problematický, tak bude operativně řešený úpravou vodorovného či svislého dopravního značení," odpovědělo ministerstvo. Celý problém má tedy vyřešit pár dopravních značek.

Od začátku má obchvat jednu mouchu za druhou. Stavbaři mají pomalu hotový most přes Labe, ale přitom dál nemají vykoupené navazující pozemky. V trase je obří skládka a ta se za desítky milionů korun musí odtěžit. A do třetice se ukazuje, že slavnostní stříhání pásky může být i s kolonami za zády.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.