Zbývají prý už jen hodiny do útoku. Hrozí totální válka, státy vyhlásily poplach

Podrobnosti o chystaném útoku zatím nejsou známé, podle Bureše by se ale mohlo jednat o podobně nebo více masivní útok, jako byl útok letos v dubnu. Írán tehdy v reakci na izraelský útok na íránský konzulát v Damašku vypálil a vyslal asi 300 balistických střel a dronů.

Podle Bureše je možné, že by nemuselo jít jen o jeden, ale o více úderů po sobě proti Izraeli. Zapojení íránských spojenců by mohlo zahltit izraelskou obranu. "Izraeli by navíc nemusely už pomoci všechny ty státy, které pomohly při tom posledním íránském útoku, zejména není jasné, zda by se opět připojila Saudská Arábie a Jordánsko," dodal Bureš.

[chooze:article;value:567887]

Varování pro obyvatele

Země v blízkém sousedství Izraele už varují své obyvatele, že konflikt může vypuknout v řádu hodin. Dokonce se mluví o "totální válce", uvedl portál Milliyet.

A dvacítka zemí žádá své občany, aby opustili Libanon, píše list The Times of Israel. Jsou mezi nimi třeba USA, Rusko, Velká Británie, Francie, Itálie, ale také Turecko a Japonsko. Letecké společnosti navíc přerušily lety do libanonského Bejrútu i izraelského Tel Avivu. "Žádáme turecké občany v Libanonu, aby opustili zemi. Ti, kteří tak neučiní, by se měli vyhnout jižním oblastem u hranic s Izraelem," uvedlo turecké ministerstvo zahraničí.

[chooze:article;value:567787]

Útoky na hranicích s Libanonem

V pondělí brzy ráno byli na hranici Izraele a Libanonu při dronovém útoku Hizballáhu vážně zranění dva izraelští vojáci, z toho jeden důstojník, informoval portál Times of Israel. U hranic byly spatřeny i další drony vyslané z Libanonu, není jasné, zda se je podařilo sestřelit.

Asi dvě hodiny po úderu na izraelské pozice podniklo izraelské letectvo úder na jižní Libanon. Při tom zemřeli dva lidé, jeden z nich byl členem Hizballáhu.

Zapojení Hizballáhu

Velké problémy pro Izrael by znamenalo zapojení Hizballáhu. Podle různých informacích má tato teroristická skupina k dispozici 100 až 150 tisíc balistických střel.

​"Hizballáh se masivně snažil nějakým způsobem si ty balistické střely vyrobit na území Libanonu, případně propašovat nějakými způsoby, zejména asi přes Sýrii nebo přímo dodávkami z Íránu. Připravuje na tu variantu, že je někdy bude muset použít," řekl Bureš.

"Hrozba balistických raket všeho druhu a různých doletů je něco, čeho se Izrael velmi obává. Spekuluje se, že by mohl Hizballáh, pokud by skutečně propukly otevřené a ničím neohraničené boje, vysílat až tři až čtyři a půl tisíce raket denně minimálně měsíc, což je něco, co by izraelský obranný systém Iron Dome prostě mohlo buď v některých okamžicích přehltit. Nebo se spekuluje o tom, zda má Izrael dostatek protiraket, aby vydržel nepřátelské rakety sestřelovat," doplnil Bureš. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.